Vágólapra másolva!
Hivatalosan december tizenhetedikén hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal a walesi Ryan Giggset és az olasz Filippo Inzaghit.
Fotó: EPA
Giggs idén végre a válogatottban is megtalálta számítását Fotó: EPA

Alig múlt 17 esztendős, amikor 1990. december elsején profiszerződést kapott a Vörös Ördögöknél, és még ugyanebben a szezonban bemutatkozhatott a Manchester első csapatában. Hamarosan a walesi válogatottban is debütálhatott, minden idők legfiatalabb futballistája a walesi nemzeti csapatban. 1992-ben és 1993-ban az év legjobb ifjúsági korú játékosának választották Angliában. Tulajdonképpen már egy évtizede kihagyhatatlan a Vörös Ördögök kezdő tizenegyéből, és sokszoros bajnok és kupagyőztes.

Az előző év végén még kisebb sérüléssel bajlódott, de január elejére felépült, és tavasszal is meghatározó embere volt a Manchesternek, amely azonban nem tudta megismételni az előző évek eredményeit, és idén semmilyen trófeát nem nyert.

Ötvenen jelöltek az Aranylabdára/sport/focivilag/20021119otvenen.htmlÉrdemtelen Aranylabda-jelöltek/sport/focivilag/20021120erdemtelen.htmlAz Aranylabda-jelöltek portréi/sport/focivilag/20021126aranylabdajeloltek.htmlKié lesz az Aranylabda?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31073

Giggs sem futballozott olyan eredményesen, mint a korábbi esztendőkben, tavasszal mindössze egy gólt ért el a Premier League-ben, és egyszer talált be a Bajnokok Ligájában is, ám teljesítményére így sem lehetett panasz, hiszen számtalan gólpasszt adott. Az ősszel pedig ismét remekel, eddig csak egy találkozót hagyott ki az angol élvonalban, a többi meccset végigjátszotta, és háromszor vpét eredményes.

A Bajnokok Ligájában is kiválóan megy neki a játék, itt is csak egy mérkőzésről hiányzott (amelyiknek már nem volt tétje a MU számára), és itt is három gólnál tart. Ráadásul az ősszel a walesi válogatottal is jó eredményeket ért el, ami korábban nem volt jellemző: a gárda az első helyen áll a csoportjában az Eb-selejtezőkben, és ebben Giggsnek is nagy szerepe van.