Vágólapra másolva!
Hivatalosan december tizenhetedikén hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal a holland Roy Makaayt és a német Bernd Schneidert.
reuters
Szenzációs formában futballozik a holland csatár Fotó: EPA

Már tizennyolc évesen debütálhatott Hollandiában az élvonalban a Vitesse Arnhem csapatában. A következő idényben már állandó csapattag lett, az 1996-97-es szezonban pedig ellenállhatatlanul játszott, hiszen a bajnokságot tizenkilenc góllal fejezte be. Teljesítményére a válogatottnál is felfigyeltek, és 1996. október 5-én, a Wales elleni vb-selejtezőn bemutatkozhatott az Oranjéban. 1997 nyarán a spanyol élvonalban szereplő CD Tenerife csapata szerződtette. Bár a klub két év múlva kiesett a legjobbak közül, Makaay maradt az élvonalban, mivel a Deportivo vette meg. Ez mindkettejük számára gyümölcsöző kapcsolat volt, hiszen az 1999-2000-es bajnokságban a corunai együttes fennállása során először bajnok lett, Makaay pedig 22 gólig jutott.

Az év első felében Makaaynak nem nagyon ment a játék, és viszonylag kevés játéklehetőséget is kapott a Deportivóban, hiszen Javier Irureta mester az egycsatáros játékrendszer híve, és Akkoriban Diego Tristán volt a galíciaiak első számú támadója. Makaay tehát többnyire vagy csere volt, vagy pedig a középpályán szerepelt. Első találatát márciusban szerezte, a Real Madrid elleni kupadöntőn nem is lépett pályára, és összesen öt alkalommal volt eredményes a tavaszi szezonban. A nyáron alaposan kipihentette magát, hiszen a holland válogatott nem jutott ki a világbajnokságra, és mint kiderült, ez a csatár javára vált. Tristán ugyanis sérülten érkezett vissza a World Cupról, így a szezon elején már Makaay számított a Depor első számú csatárának, és a holland támadó élni tudott a lehetőséggel.

Ötvenen jelöltek az Aranylabdára/sport/focivilag/20021119otvenen.htmlÉrdemtelen Aranylabda-jelöltek/sport/focivilag/20021120erdemtelen.htmlAz Aranylabda-jelöltek portréi/sport/focivilag/20021126aranylabdajeloltek.htmlKié lesz az Aranylabda?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31073

Nem is akárhogyan: a Primera División első három fordulójában öt gólt rúgott, a Bajnokok Ligájában az első találkozón mesterhármast ért el a Bayern München otthonában. Később sem adta sokkal alább, és így jelenleg a pontvadászatban tíz gólnál tart (mindezt 12 találkozón érte el), a Bajnokok Ligájában pedig hét meccsen nyolcszor vette be az ellenfelek hálóját, "levezetésképpen" pedig a nemzeti tizenegyben is gólt szerzett a németek ellen. Jelen pillanatban aligha van nála jobb formában lévő támadó Európában.