Vágólapra másolva!
Hivatalosan december tizenhetedikén hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal az olasz Paolo Maldinit és a francia Claude Makelelét.
Forrás: EPA
Maldini a vb után vonult vissza a válogatottságtól Fotó: EPA

A milánói csapat örökös tagja, pályafutása során csak a rossoneriknél szerepelt, az első csapatban még 1985-ben mutatkozott be. Klubszinten már mindent megnyert, volt bajnok, kupagyőztes, BEK-győztes, elhódította a Szuperkupát és a Világkupát is, a nemzeti tizenegyben az igazán nagy sikerek azonban elkerülték őt. Mindössze húszesztendősen ott lehetett az 1988-as Európa-bajnokságon, ahol az olaszok harmadikok lettek, és azóta csak az 1992-es kontinensviadalt hagyta ki, hiszen a taljánok arra nem tudták kvalifikálni magukat. Legszebb emlékei talán az 1994-es világbajnokságról vannak, ahol ugyan nem sikerült megvalósítani a nagy álmot, azaz az aranyérem megszerzését, de Maldini kimagaslóan futballozott.

Az idei esztendő nem kezdődött valami jól a számára, hiszen sérülése miatt a tavaszi szezon nagy részét ki kellett hagynia, és még a világbajnoki részvétele is veszélybe került. A bajnokság végére azonban felépült, és így nem volt akadálya annak, hogy elutazzon a squadra azzurrával Ázsiába. A World Cupon nem volt csúcsformában: az első csoportmeccsen az ecuadoriak nem nagyon tették próba elé, a következő találkozón a horvátok ellen viszont meglehetősen gyenge teljesítményt nyújtott a védelem bal oldalán, és ugyanez volt a helyzet Mexikó ellen is. Korea ellen megint elfogadhatóan futballozott, igaz, ezen a találkozón az egyik ázsiai támadó vétlenül ugyan, de keményen fejbe rúgta. A nagy siker tehát a hetedik világversenyén sem jött össze a számára, és miután már korábban bejelentette, hogy a vébé után visszavonul a válogatottságtól, sokan leírták őt.

Ötvenen jelöltek az Aranylabdára/sport/focivilag/20021119otvenen.htmlÉrdemtelen Aranylabda-jelöltek/sport/focivilag/20021120erdemtelen.htmlAz Aranylabda-jelöltek portréi/sport/focivilag/20021126aranylabdajeloltek.htmlKié lesz az Aranylabda?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31073

A nyári felkészülési időszakban azonban megint csúcsformába lendült, ráadásul a Milan mestere, Carlo Ancelotti egy remek taktikai húzással a bal oldalról bevitte a védelem tengelyébe, ahol Maldini viszonylagos lassúsága nem olyan nagy probléma, kiváló helyezkedése viszont remekül jó. Ennek eredményeképpen a 34 esztendős játékos ismét régi fénykorát idézi, nagy szerepe van a Milan őszi menetelésében, ráadásul góllövő cipőjét is megtalálta, a Serie A-ban már kétszer is eredményes volt. Az ötvenes listára való jelölése csak az őszi szezon alapján jogos, de egyben tisztelgés is egy fantasztikus karrier előtt.