Vágólapra másolva!
Noha a keddi napon nem játszottak meccseket az Afrikai Nemzetek Kupáján, mégis ekkor történt a torna eddigi talán legfontosabb eseménye: a ghánai válogatott szövetségi kapitánya, Fred Osam Doudu úgy döntött, hogy fegyelmezési okokból hazaküldi csapata legjobb játékosát, Emmanuel Kuffourt.

A Bayern München védőjével már a CAN-kupa előtt is voltak problémák, hiszen kisebb sérüléssel bajlódott, és a bajorok sem szívesen engedték el, ráadásul összekülönbözött a trénerrel. A konfliktus fő oka az volt, hogy a szakvezető nem hívta meg a keretbe a korábbi csapatkapitányt, Kuffour jó barátját, a Wolfsburgban légióskodó Charles Akonnort.

Sokáig úgy tűnt, hogy emiatt az Afrikai Aranylabdára is esélyes focista szintén kimarad a válogatottból, de végül egy nyilvános levélben elnézést kért a szövetségi kapitánytól, és így ő is ott lehetett a Maliban rendezendő tornán. A ghánaiak első meccsén Marokkó ellen csapata egyik legjobbja volt, de az együttes csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes, aminél azért többre számítottak.

Másnap aztán nagy meglepetést okozott, hogy a focistát különösen indoklás nélkül kizárták a keretből, és a ghánai küldöttség egyik tagja el is vitte a csapat segou-i főhadiszállásáról a fővárosba, Bamakóba, ahonnan Kuffour visszarepülhetett Európába. "Személyesen hoztam meg a döntést, mert úgy éreztem, hogy szavai ellenére továbbra sem változott meg, és csak bizonytalanságot okoz a játékoskereten belül. Korábban édesapjaként tisztelt, én neveltem belőle világklasszist, és most tönkre akarja tenni a csapategységet" - nyilatkozta a szövetségi kapitány.

A ghánai szövetség egyik tagja pedig a következőket mondta: "Kuffournak akartuk adni a csapatkapitányi karszalagot, de ő nem fogadta el, mivel nem akarta, hogy azt higgyék, elvette jó barátjától az irányítást. Elfogadtuk a döntését, de amikor megérkezett, úgy viselkedett, mintha ő lenne a főnök: azt mondta a többieknek, hogy azt viseljenek, amit csak akarnak, pedig tudta, hogy a szövetségnek az egyik sportszergyártó céggel exkluzív szerződése van, ráadásul reklamálni kezdett a sportminiszternél, hogy kevés a csapatnak felajánlott prémium."

Ajánlat: