Vágólapra másolva!
A holland futball-legenda, Johan Cruyff a De Telegraafnak adott interjújában elemezte a holland labdarúgás jelenlegi válságát.

A háromszoros aranylabdás kritizálta a válogatott volt szövetségi kapitányát, Louis van Gaalt: "Amikor játékos voltam, egyetlenegy edzőmnek sem volt jegyzettömb a kezében a mérkőzések alatt. S amikor én tréner voltam, nekem sem volt szükségem ilyesmire. Manapság az edzőknek jegyzetfüzetük van, s látom, hogy a mérkőzések alatt rendületlenül írnak bele. Ezen csodálkozom, mert szerintem egy szakvezetőnek a játékosait ismernie kellene, s ha egyikük hibázik, azt nem a füzetbe kell bevésnie, hanem az emlékezetébe."

Cruyff észrevétele egyértelműen Van Gaalra vonatkozik, hiszen köztudott, hogy az Ajaxot a BL-győzelemig vezető tréner a meccsek alatt jegyzetfüzettel a kezében rohangált az oldalvonal mentén. Cruyff tett általánosabb észrevételt is a játékra vonatkozóan: "A holland válogatott volt az első a világon, amelyik a szárnyjátékot a tökélyre fejlesztette. Mi voltunk a világ legerősebb csapata. Ma nem ezt nem látom. A mai generáció elfeledkezik a holland futball legszebb hagyományairól, aminek köszönhetően világraszóló sikereket ért el."

Thury Gábor

Korábban:

Van Gaal helyett Cruyff lehet a holland kapitány