Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Japán Nagydíj időmérő edzésén a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen teljesítette a leggyorsabb kört, így csapattársa, Sergio Pérez előtt ő indulhat az élről a vasárnapi futamon. A szuzukai időmérő nagy meglepetését Lance Stroll Q1-es kiesése jelentette, akinek a "helyén" Cunoda Juki jutott be a Q3-ba. Az utolsó szakasz pozitív meglepetését a harmadik helyre odaérő Lando Norris, míg a negatív szenzációt a nyolcadikként záró Charles Leclerc okozta.

A Max Verstappen által megnyert első és harmadik gyakorlás ellenére voltak problémái mindkét Red Bullnak, miközben a Ferrari látszólag tartalékosan zárta a Japán Nagydíj szabadedzéseit, így kérdéses volt, megszerzi-e sorozatban az ötödik pole-ját a holland világbajnok. Verstappen már az első szakaszt a tavalyi pole-t érő körénél is gyorsabb idővel nyerte. Végül az élmezőny nem is teljesített két kört a Q1-ben, amely során némi meglepetésre Lance Stroll is elbúcsúzott Pierre Gasly, Kevin Magnussen, Logan Sargeant és Csou Kuan-jü mellett.

Forma-1, Japán Nagydíj 2024, Lance Stroll
Lance Stroll az Aston Martinnal kiesett a Japán Nagydíj időmérő edzésének legelején
Fotó: Toshifumi KITAMURA / AFP

A Japán Nagydíj időmérő edzésének második szakasza nem hozott ekkora meglepetést

A Q2-ben tovább javítottak a Red Bullok, Verstappent Sergio Péreztől 12 ezred választotta el. A két Mercedes először használt lágyakon próbálkozott, így nekik még muszáj volt kijönniük még egyszer, heten azonban bennmaradtak a bokszban. Végül az öt élcsapat kilenc pilótája magabiztosan jutott tovább, a Stroll helyén megmaradt helyre pedig a hazaiak nagy örömére Cunoda Juki ért oda.

Forma-1, Japán Nagydíj 2024, Cunoda Juki
Cunoda Juki nagy boldogságot okozott a japán közönségnek
Fotó: Yuichi YAMAZAKI / AFP

Ez történt a Q3-ban

Az időmérő utolsó szakaszának elején Charles Leclerc még mindig a bokszban ült, amikor a többiek már túl voltak az első gyors körükön. Az állás ekkor az élen Verstappen, Norris, Pérez, Sainz, Piastri, Hamilton, Alonso, Russell és Cunoda volt, a két Red Bull közé tehát úgy tűnt, beférkőzhet egy McLaren.

Leclerc az egyetlen Q3-as gyors körével, egy lila második szektorral is csak a hetedik helyre tudott előrelépni. A hajrában szinte mindenki javított, Pérez megelőzte Norrist, és végül 

66 ezreddel maradt el a sorozatban ötödik pole-ját megszerző Verstappentől, akinek ez az idei legkisebb különbségű sikere volt időmérőn. 

A Red Bull tehát megszerezte az első sort, mögöttük Norris, Sainz, Alonso, Piastri, Hamilton, Leclerc, Russell és Cunoda lett az első tíz sorrendje.

A Japán Nagydíj hétvégéjén az 53 körös futamra vasárnap, magyar idő szerint 7 órától kerül majd sor.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek