Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Japán Nagydíj első szabadedzésén a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen teljesítette a leggyorsabb kört. A szuzukai gyakorlást bő tíz percig félbe kellett szakítani Logan Sargeant balesete miatt.

A közönség két hazai pilótát is éltethetett az első alkalommal tavasszal megrendezett Japán Nagydíj nyitó szabadedzésén, ugyanis Cunoda Juki mellett a másik RB-t is japán pilóta vezette Ivasza Ajumu személyében. Az ötszörös F2-es futamgyőztes versenyzőnek a gyakorlás első felében nagy módosításokat végeztek az autóján az első körei után, végül így is a mezőnyben az egyik legtöbb (22) kört teljesítette és a 16. helyen zárt.

Forma-1, Japán Nagydíj 2024, Max Verstappen
Max Verstappen a keményeken futott 1:31,463-as idővel vezetett a Japán Nagydíj első szabadedzésének félidejében
Fotó: Toshifumi KITAMURA / AFP

Húsz perc után Lando Norris és Fernando Alonso ezredre azonos idővel állt az élen, ahogy mögöttük Charles Leclerc és Carlos Sainz is holtversenyben állt, de ekkor még senki nem teljesített lágy keverékű gumikon köröket. Először Lewis Hamiltonnak rakták fel a lágyakat szűk fél óra után, amikor már Max Verstappen volt az első helyen a Norris-Alonso páros előtt, majd a Mercedes pilótáján kívül is egyre többen kísérleteztek a lágyakkal.

Baleset miatt félbeszakadt a szabadedzés

Ám alighogy Hamilton az első lágyakon futott gyors körével átvette a vezetést 920 ezreddel, bő 30 perc elteltével piros zászlóval félbeszakították a szabadedzést, ugyanis Logan Sargeant túl nagy tempóval próbált bevenni a 7-es kanyart, a fűre hajtva megcsúszott, és a falnak csapta a Williamsét. Az amerikai pilóta épségben szállt ki a napokban újjáépített autóból, de 

a Williams csúnyán összetört, ami szörnyű hír annak a csapatnak, amely tartalék karosszériával nem rendelkezik, 

hiszen nem kizárt, hogy az Ausztrál Nagydíj után egy újabb hétvégét nem tud mindkét versenyzőjük végigteljesíteni.

Bő tíz perces szünet után folytatódott az első szabadedzés, és a többség ezt kihasználva lágyakon mihamarabb visszatért a pályára, és néhány percen belül szinte mindenki megfutotta a leggyorsabb körét. 

Végül a két Red Bull zárt az élen, Max Verstappen 1:30,056-os idejétől Sergio Pérez 181 ezreddel maradt el. 

Mögöttük Carlos Sainz, George Russell, Lewis Hamilton, Charles Leclerc és Fernando Alonso végeztek azok közül, akik Verstappenhez képest egy másodpercen belül zártak a szuzukai nyitányon.

A Japán Nagydíj hétvégéje magyar idő szerint pénteken 8 órától a második szabadedzéssel folytatódik. Az 53 körös futamra vasárnap, magyar idő szerint 7 órától kerül majd sor.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek