Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel kevésbé volt lelkes az elvesztett rajtelsőség miatt, de azt nem árulta el, hogy mi a problémája az Olasz Nagydíj időmérőjén történtek után.

Pályafutása 18. pole pozícióját szerezte szombaton Kimi Räikkönen, ezzel 1994 és Nigel Mansell rajtelsősége óta a legidősebb versenyző lett, aki az élről indulhat egy F1-es futamon. Räikkönen a Ferrarinak az istálló történetének 292. pole-ját szállította, ráadásul az F1 történetének legnagyobb átlagsebességű körét teljesítette.

A 2007-es világbajnok bő egy évvel ezelőtt, a 2017-es Monacói Nagydíjon szerzett utoljára pole pozíciót, a finnek már nagyon várták, hogy mikor ér el ismét kiemelkedő eredményt. A Turun Sanomat című lap tudósítója rendszeresen kérdezgeti Räikkönent és honfitársát, Valtteri Bottast, hogy mi kellene az 1. hely eléréséhez és a pole láttán a finn kommentátorok is üdvrivalgásban törtek ki.

Räikkönen csapattársát, Sebastian Vettelt taszította le az élről, mivel néhány másodpercig a német versenyzőé volt az 1. rajtkocka. A Q3-ban kissé váratlanul Vettel haladt előrébb a pályán ezzel szélárnyékot adott Räikkönennek, aki végül 0,161 másodperccel bizonyult gyorsabbnak nála. Vettel a levezető körén azt mondta a csapatrádión, hogy „ezt utólag megbeszéljük”.

A német pilóta az autóból kiszállva is láthatóan mérges volt,

az időmérő utáni sajtótájékoztatón azonban nem árulta el, hogy miért. „Nem volt tiszta kör, szerintem a többi jobban sikerült. Nagyjából mindenhol időt vesztettem. Egyszerűen nem volt jó kör, nem elég jó. Szerencsére meglett a 2. hely, nem csak a 3., de ez így nem volt elegendő – mondta. – Nyilvánvalóan nem voltam boldog, de nem fogom elmondani, hogy miért.”

Vettel nem kifogásolta azt, hogy neki kellett előrébb mennie a pályán, ezzel saját magát hátrányba, Räikkönent pedig előnyösebb helyzetbe hozta. „Van egy sorrendünk, ami minden hétvégén váltakozik és ezen a hétvégén Kiminek jött ki, hogy másodikként menjen” – erősítette meg, majd ismét visszautasította, hogy az elégedetlensége okáról nyilatkozzon.

Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke nagy örömmel nyugtázta, hogy Räikkönen vezetésével a Ferrari lefoglalta az első sort Monzában.

„Az első sor megszerzése álomszerű itt Monzában, de a versenyt vasárnap rendezik – szögezte le. – Elég ránézni erre a csodálatos közönségre. A szívünk értük dobog, miközben a srácok itt és Maranellóban is dolgoznak. Maradjunk viszont nyugodtak, a pontokat vasárnap és nem szombaton osztják.”

Vettel: Räikkönen mehet a győzelemért

Az időmérő utáni sajtótájékoztatón Vetteltől megkérdezték, hogy Räikkönen is versenyben van-e a győzelemért, utalva arra, hogy Räikkönen hátránya 68 pont Vettel mögött. A német versenyző azt mondta, hogy „ha ő rajtol a pole-ból, akkor gondolom, engedik, hogy nyerjen. Hosszú verseny lesz, ő is nyerni akar, meg én is. Remélhetőleg az egyikünk győzni fog.”

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

A német pilóta elárulta, óvatosabban közelít majd az 1-es kanyarhoz azért, mert a csapattársa rajtol mellőle, Räikkönent viszont hidegen hagyta a mögötte kialakult sorrend, és azt is tagadta, hogy különleges lenne a számára a rajtelsőség, bár megjegyezte, hogy ha valahol, akkor Monzában jól jött a számára a siker.

– nyilatkozta a 2007-es világbajnok. – Az autó az egész hétvégén jól működött. Változnak a körülmények, de [látszott], hogy az első három autó valamelyike szerzi majd meg [a pole-t] – utalt saját maga mellett Vettelre és Hamiltonra. – Ma nekem sikerült, de ez nem jelent semmit, a munka javát holnap kell elvégezni.”

A finn pilóta nem tulajdonított nagy jelentőséget annak sem, hogy Vettel szélárnyékát használhatta.

„Az utolsó etap során a második sikán elég jól sikerült és ez elég volt a pole pozícióhoz – mondta. – Sokat kell játszmázni azzal, hogy ki megy elöl meg ilyenek, de végül is ment előttem egy vonat és ez elegendőnek bizonyult [a szélárnyék terén]. Az autó jól működött. Az első etapokon nem változtattunk, eddig minden sima, remélhetőleg holnap is hasonló lesz a helyzet.”