Vágólapra másolva!
Az északi országban már régóta vágynak egy Forma-1-es futamra, már egy megvalósíthatósági tanulmányt is készítettek. A nézőszámmal biztosan nem lenne baj, de a szükséges pénzt nehéz lenne előteremteni.

A mindössze 5 és fél millió lakosú Finnországot rendkívül sikeres pilóták képviselik az autósportban, elég csak a három Forma-1-es világbajnokra – Keke Rosbergre, Mika Häkkinenre és Kimi Räikkönenre - gondolni. A finnek valószínűleg a jövőben is szurkolhatnak legalább egy honfitársuk sikereinek, hiszen a 25 éves Valtteri Bottas karrierje felszálló ágban van, és élcsapatok is érdeklődnek iránta.

Finnországban ennek ellenére még soha nem rendeztek Forma-1-es futamot, pedig a bajnokság nagy népszerűségnek örvend az országban. Egy korábbi autóversenyző, Robert Lappalainen és felesége, Marja-Leena már régóta szeretné, ha hazájukba is ellátogatna a Forma-1, ezért egy megvalósíthatósági tanulmányt is készítettek, melyben felmérték, milyen feltételek mellett tudnák vendégül látni a mezőnyt.

Räikkönen az egész világon az egyik legnépszerűbb versenyzőnek számít Forrás: AFP

A Lappalainen házaspárnak már van tapasztalata a versenyek szervezésében, hiszen nagyrészt nekik köszönhető, hogy 1995-ben és 1996-ban a DTM elődje, az ITC, 1997-ben pedig az FIA GT bajnokság mezőnye is ellátogatott a Helsinkiben kialakított utcai pályára. A futamok rendkívül népszerűnek bizonyultak a rajongók körében, a Forma-1 esetében pedig még nagyobb nézőszámra lehetne számítani.

A megvalósíthatósági tanulmány eredményéből megállapítható, hogy a nézőszámmal biztosan nem lenne gond egy Finn Nagydíjon, viszont a verseny költségei rendkívül magasak lennének. Egy új utcai pálya megépítése a fővárosban körülbelül 90 millió euróba kerülne, a rendezésért pedig évente további 25 millió eurót kellene kiadniuk.

„A DTM korábbi sikerei Helsinkiben megmutatták, milyen lelkes rajongótáborunk van" – nyilatkozta a finn automobil szövetség elnöke, Juhani Pakari az f1i.com-nak. „Biztosan rengeteg belépőjegyet tudnánk eladni, de akkor is maradna egy nagy kérdés: honnan szereznénk befektetőket, akik finanszíroznák egy nagydíj megrendezését?"

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!