Vágólapra másolva!
Új erőforrásokat kap a Magyar Nagydíjra Fernando Alonso és Jenson Button, miután az FIA megerősítette, hogy a McLaren-Honda büntetlenül beépítheti az autóikba az idei hatodik-hetedik erőforrásokat is.

Nem büntetik meg a McLaren versenyzőit, ha a hétvégén a egy újabbat beszerelnek az egyes hajtáslánc-elemekből az autóiba. A helyzet azután vált kérdésessé, hogy bár az FIA visszamenőleg az idei szezonra is biztosított egy ötödik, büntetlenül használható egységet az új motorszállítók számára, a Honda már Kanadában illetve Ausztriában kimerítette ezt a keretet, és büntetéseket is elkönyveltek a többiek számára meghatározott, négymotoros kvóta túllépése miatt.

A szabályt kifejezetten a Hondára szabva írták, de a japánok számára a fenti okok miatt nem volt világos, hogy így is élhetnek-e a váratlan lehetőséggel. Csütörtökön azonban bejelentették, hogy mind Fernando Alonso, mind Jenson Button autójába új erőforrásokat építenek, így élnek az ajándék motor használatának lehetőségével. Korábban arról is szó volt, hogy az új egységek a korábbinál erősebbek lesznek, és immáron az ERS maximális teljesítményét is kihasználhatják.

Javulhat a McLaren versenyképessége Forrás: Honda

A csapat a Silverstone-ban működtetett erőforrásokat továbbra is megtartja, és a szezon későbbi futamain még bevethetik őket. Valamint továbbra is vizsgálják Alonso motorját, amely Ausztriában sérült meg, miközben a spanyol felugratott Kimi Räikkönen Ferrarijára. A Hondánál azt is remélik, hogy Button negyedik motorja is menthető, ez ugyanis korábban szenzorhibát produkált.

Ennyi hajtásánc-elemet használtak fel a versenyzők a Magyar Nagydíj előtt. Button turbóból és MGU-H-ból már most 6-nál tart Forrás: FIA

Monaco után a Hungaroringen lehet a legjobb esélye a McLaren-Hondának a pontszerzésre, mivel a pálya jellegéből adódóan az erőforrás teljesítménye kevésbé fontos. Alonso és Button egyaránt Magyarországon aratta élete első F1-es győzelmét, de az idén egyelőre mindketten csak szenvednek a megbízhatatlan és lassú autó miatt, amellyel Monte Carlo mellett csupán Silverstone-ban voltak képesek a pontszerzésre.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!