Vágólapra másolva!
A mexikói szerint minden olyan ötletet támogatni kell, amivel szórakoztatóbbá lehet tenni a Forma-1-et. Massa úgy véli, az izgalmak rovására mehet, ha gyorsabbak lesznek az autók.

A Stratégiai Munkacsoport a múlt héten jelentette be, milyen szabályváltozásokról döntöttek a legutóbbi ülésükön. A következő években például visszahoznák a futam közbeni tankolást, szabad gumiválasztást tennének lehetővé a csapatok számára, és 5-6 másodperccel növelnék az autók tempóját. A munkacsoport már megszavazta a reformokat, de azok csak akkor kerülhetnek bevezetésre, ha később a Motorsport Világtanács és az F1 Commission is jóváhagyja őket.

Sergio Pérez elismerte, egyelőre nem tudja felmérni, milyen változásokat jelentenének az új szabályok a Forma-1-ben, de ha szórakoztatóbbak lesznek a versenyek, akkor mindenképpen megéri őket bevezetni. „Szerintem a Forma-1 jelenlegi helyzetében nagyobb változatosságra van szükség. Minden olyan ötletet szívesen látunk, ami ehhez hozzájárul" – mondta a mexikói a Monacói Nagydíj előtt.

Pérez kíváncsian várja, milyen hatással lesz a versenyzésre a futam közbeni tankolás, hiszen ő ezt a 2011 óta tartó pályafutása során még nem tapasztalhatta meg. „Alaposan meg kell néznünk, hogyan hatna ez a költségekre, nehogy rosszul járjanak a kis csapatok. De bármilyen változást szívesen fogadunk, ami jobbá teszi a sportot" – magyarázta. Annak mindenképpen örül, hogy a tankolásnak köszönhetően többször lesz lehetősége a határon autózni a könnyű autóval. „Ez egyértelmű, hiszen autóversenyzőként mi mindig keményen szeretnénk hajtani."

Massa attól tart, hogy a leszorítóerő növelésével unalmasabbak lesznek a versenyek Forrás: AFP

Túl nagy lehet a sebességnövekedés

Felipe Massa alapvetően egyetért a kezdeményezésekkel, de szerinte érdemes átgondolni, valóban jó ötlet-e körönként 5-6 másodperccel gyorsabbá tenni az autókat a leszorítóerő növelésével. „Ez talán kicsit túlzás lenne” – mondta a tervezett tempónövelésről. „Mi persze minél gyorsabban szeretnénk vezetni, de a versenyre is gondolnunk kell. Emlékszem, amikor nagy leszorítóerővel versenyeztünk, alig volt előzés a futamokon.”

A brazil elmondta, ez az egyetlen aggálya az új szabályokkal kapcsolatban, a többi kezdeményezést ő is támogatja. „Tetszik az ötlet, hogy újra lehessen tankolni a futamok közben, hiszen akkor az autónk és maga a verseny is gyorsabb lenne” – nyilatkozta a Motorsport.com-nak. „Szerintem az is pozitív változás lenne, ha a csapatok kiválaszthatnák, melyik gumikkal szeretnének versenyezni. Azok az istállók, amelyek nem építettek olyan jó autót, kockáztatni fognak.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!