Vágólapra másolva!
Button számára „borzasztó” élmény volt a Spanyol Nagydíj első fele, teljesen kiszámíthatatlanul viselkedett az autója. Alonso úgy érzi, a fékhibája nélkül pontokat szerezhetett volna.

A McLaren egyértelmű javulásról számolt be a Spanyol Nagydíj időmérő edzése után, és Fernando Alonso a pontszerzést is lehetségesnek tartotta a hazai versenyén. A vasárnapi futam ehhez képest katasztrofálisan alakult számukra: Alonso egy fékhiba miatt kiesett, és majdnem balesetet okozott a bokszutcában, Jenson Button pedig az autójával végig küszködve csak a 16. helyen ért célba.

Alonso a rajtnál előrelépett egy helyet, és a 12. pozícióban haladt, majd később állt ki a bokszba, mint a többiek, ezért folyamatosan lépkedett előre a ranglistán. Úgy érzi, pontszerző helyen végezhetett volna, de a 26. körben fékprobléma miatt kiesett. Alonso már korábban érzékelte a hibát, ezért visszatért a bokszba, de ott teljesen elvesztette a fékjeit, és kis híján elütötte az első emelőt tartó szerelőt, amikor nem tudott megállni a kijelölt helyen.

„Ijesztő volt. Már a kiállás előtti körömben sem működtek rendesen a fékjeim, de a bokszutcában még rosszabbá vált a helyzet" – mondta a spanyol. „Egy körrel korábban már nem tudtam bevenni az első kanyart, ezután óvatosabban vezettem. De folyamatosan romlott a fékek állapota, a bokszkiállásnál már egyáltalán nem működtek."

Alonso úgy érzi, a pontszerzésben akadályozta meg a fékhiba Forrás: AFP

„A srácoknak is félelmetes élmény lehetett, de szerencsére senki nem sérült meg, mert időben félre tudtak ugrani" – tette hozzá, majd elmondta, növeli a csalódottságát, hogy Barcelonában viszonylag jó tempót tudott futni. „Úgy tűnt, a kétkiállásos taktikával érhetünk el jobb eredményt. A verseny többé-kevésbé úgy alakult, ahogy arra számítottunk, szerintem a 9. vagy 10. hely meglehetett volna."

Button érthetetlen problémákkal küzdött

Button versenye már a rajtnál rosszul alakult, a 14. helyről indulva rögtön több pozíciót veszített. Később sem tudott olyan tempót futni, mint Alonso, a verseny első felében ráadásul teljesen kiszámíthatatlannak érezte az autóját. „Az első 30 kör életem legfélelmetesebb körei közé tartozott" – jelentette ki a brit, aki elsősorban az autó farára panaszkodott. „Akárhányszor hozzáértem a gázpedálhoz, elvesztettem az autóm hátulját. Ez egyáltalán nem volt normális – úgy éreztem, mintha az autóm eleje nem lenne összeköttetésben a hátuljával."

„A verseny első fele borzasztó élmény volt számomra. Később elvégeztünk néhány módosítást, és az új gumik is segítettek kicsit, de végig küszködtem" – mondta. „Kiszámíthatatlanul működött az autóm: a lassú kanyarokban a kelleténél is lassabb volt, mert egyből kipörögtek a kerekeim, a gyors kanyarokban pedig egyszerűen félelmetes volt."

Button elmondta, egyelőre nem tudták kideríteni, mi okozta a szokatlan problémát – elképzelhető, hogy a beállításokkal volt baj, de a műszaki hiba lehetőségét sem zárta ki. Abban viszont biztos, hogy a McLarennél óriási változásokra van szükség, ha a közeljövőben valóban előre szeretnének lépni. „A mai verseny alapján azt mondanám, hogy az idény hátralévő részében sem számíthatunk pontszerzésre, de remélem, ez csak egy kivételes alkalom volt" – nyilatkozta.

/1505/Spany20155816399

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!