Vágólapra másolva!
Niki Lauda elismeri, hogy a Ferrari veszélyt jelent rájuk, de emiatt nem fognak elkapkodott döntéseket hozni. Szerinte Bahreinben Rosberg is magára talált, de Hamilton és Vettel is csúcsformában versenyez.

A Mercedes annak ellenére is csak a szezon későbbi szakaszára tervez komolyabb motorfejlesztéseket, hogy első négy futam alapján idén nehezebb dolguk lesz a világbajnokságban. A németekkel tavaly senki nem tudta hosszú távon felvenni a versenyt, idén azonban a Ferrari sokkal közelebb került hozzájuk, és a Malajziai Nagydíjon váratlan győzelmet is arattak.

A Ferrari a múlt hétvégi Bahreini Nagydíjon új motorokkal állt rajthoz, és hamarosan elhasználnak néhányat a szezonra meghagyott fejlesztési zsetonjaikból is. A Mercedes menedzsmentjében dolgozó Niki Lauda azonban a Gazzetta dello Sportnak elmondta, a címvédő nem akarja az olasz rivális miatt előrehozni a motorfejlesztéseit.

„Még csak a negyedik versenyen vagyunk túl" – mondta. „Ami most talán hátránynak tűnik, az a szezon második felében – amikor igazán számít - egy nagyszerű lehetőséggé válhat."

Lauda azonban hozzátette, magán az autón számos változást fedezhetünk majd fel a Spanyol Nagydíjon. „Akkor cselekszünk helyesen, ha nem változtatjuk meg hirtelen az egész munkamenetünket" – magyarázta. „Mindenesetre Barcelonáig komoly módosításokat végzünk el az autónkon."

Lauda szerint a Mercedesnek nem szabad elsietnie a fejlesztéseit Forrás: AFP

Nem lepte meg a Ferrari formája

A Ferrari tavaly egyetlen versenyt sem tudott nyerni, és a legtöbb futamon még arra sem volt esélyük, hogy a dobogós helyezésekért harcoljanak. Ezért sokan meglepődtek, hogy idén az olasz gárda lett a Mercedes elsőszámú kihívója, de Lauda számított a fejlődésükre. Szerinte normális, hogy az egyeduralom éve után ismét nyomás alá helyezi őket egy másik istálló, sőt inkább a 2014-es idényt lehet szokatlannak nevezni.

„Soha nem voltak olyan illúzióim, hogy továbbra is uralni fogjuk a mezőnyt" – mondta a korábbi háromszoros világbajnok. „Ezért nem is nagyon lepődtem meg. A feltámadásuk még tavaly kezdődött, hiszen (James) Allison remek munkát végzett, és az átszervezés is jól sikerült."

Csúcsformában a versenyzők

Lauda szerint az idei bajnokság azért is izgalmas lehet, mert a világbajnoki címért küzdő pilóták mind remek formában versenyeznek. Noha Nico Rosberg eddig mindegyik futamon kikapott Hamiltontól, az osztrák szerint Bahreinben ő is magára talált.

„Bahreinben Rosberg is visszanyerte a legjobb formáját" – mondta a németről, aki 27 pontos hátránnyal áll a bajnokság 2. helyén. „Néha a versenyzők is elégedetlenek önmagukkal vagy az autójukkal, az ilyesmi megtörténik. Az a lényeg, hogy maguktól ki tudjanak mászni a gödörből, és úgy tűnik, Nicónak ez sikerült."

Lauda hozzátette, a Bahreinben idei harmadik futamgyőzelmét arató Hamilton jelenleg „legyőzhetetlennek tűnik", de Vettelt is dicséret illeti. „Úgy tűnik, a levegőváltozás jót tett neki, és új motivációt talált. Nem tudom pontosan, hogy tavaly miért teljesített gyengébben, talán nem érezte jól magát az autójában" – magyarázta. „Most profitálhat a Ferrari fantasztikus munkájából."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!