Vágólapra másolva!
A tesztek alapján aggódnak a legerősebb változat megbízhatósága miatt, ezért egy visszafogottabbat szállítottak Ausztráliába. Maurizio Arrivabene szerint a Ferrari versenyzőpárosa tökéletes - elődje, Stefano Domenicali ismét leszerződtetné Kimi Räikkönent.

A teszteken bevevettnél néhány lóerővel kevesebbet hasznosíthat a Ferrari a hétvégi Ausztrál Nagydíjon. A La Gazzetta dello Sport szerint ugyanis a látványos eredmények ellenére úgy döntöttek, egy „konzervatívabb” változatot visznek el Melbourne-be, mert aggódnak az erősebbik specifikáció megbízhatósága miatt.

„A tesztek telemetriai adatai keltetettek kételyeket a motorral kapcsolatban, az ügyfelek által használt változattal viszont nem voltak ilyen problémák” – világít rá a lap. „Az SF15-T-nek így kicsit kisebb teljesítménye lesz, mint a barcelonai teszt végén volt.”

A Ferrari motorja nem lesz olyan erős, mint a teszteken volt Forrás: AFP/Josep Lago

Az idei szabályok szerint egy versenyző maximum négy erőforrást használhat el a szezon során büntetlenül, így a Ferrari döntése azt jelenti, hogy a gyengébbik változat akár öt futamig is az autójukban maradhat a szezon elején.

Erős felállás

Ha a motorok terén nem is, de a versenyzői felállás tekintetében a mezőny egyik legerősebb alakulata a Ferrari, véli Maurizio Arrivabene, a Scuderia novemberben kinevezett csapatfőnöke. „Tökéletes a kombináció” – utalt Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen párosára. „Két különböző karakterű versenyzőnk van, de mindkettő nagyon elhivatott.”

Arrivabene kiemelte, hogy míg Räikkönen nem kedveli a fecsegést, és szeret gyorsan a lényegre térni, Vettel barátkozóbb, de négyszeres világbajnoként is két lábbal a földön jár. A csapat főnöke szerint Vettel vérbeli „Ferrari-rajongó”, aki mostanra teljesen beilleszkedett új környezetébe, és „120%-ig tagja a családnak”.

Räikkönen esetében Arrivabene nem feledkezett meg arról, hogy „Michael (Schumacher) óta Kimi a Ferrari egyetlen világbajnoka”, Vettelről pedig annyit mondott: „egy másik németre” emlékezteti, ami újabb utalás Schumacherre.

„Lenyűgözött a koncentrációjával, és azzal, hogy mennyire a részletekbe menően foglalkozott az autóval. Folyamatosan jegyzetel, aztán a feljegyzéseit felhozza a megbeszéléseken. Ez nagyszerű” – lelkesedett.

Räikkönen jó választás volt

A tavalyi, feledhető szezon eredményei miatt rengeteg kritika érte Räikkönent, akit volt csapattársa, Fernando Alonso egyértelműen felülmúlt. A Ferrari tavaly áprilisban lemondott főnöke, Stefano Domenicali mégis meg van győződve róla, hogy nem követett el hibát, amikor leszerződtette a finnt.

"Soha nem bántam meg, hogy visszahoztam Räikkönent Maranellóba" - idézte őt a blogján Leo Turrini szakújságíró. "Ez volt a helyes döntés 2013-ban, ma is így tennék" - jelentette ki Domenicali, aki jelenleg az Audinál dolgozik.

Vettel kapcsán pedig kijelentette, hogy "soha sem titkoltam a Sebastian iránti tiszteletemet. Csodálatos lett volna vele közös garázsban dolgozni, de nem így alakult." Vettel már 2008-ban beszélt Domenicalival arról, hogy egyszer majd a Ferrarihoz szerződhet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!