Vágólapra másolva!
A Renault s a Cosworth neve is felmerült egy esetleges, szabványos F1-es autó motorszállítójaként. Bernie Ecclestone szerint 15 millió fontból ki lehetne hozni az autókat, amelyekkel a konstruktőri vb-n nem, de csapatbajnokságban lehetne indulni. Képmutatásnak tartja a hibrid erőforrásokat.

Továbbra sincs megoldás a kisebb F1-es csapatok anyagi problémáira, és azok tartós elhárítására, valamint a költségcsökkentésre a sportágban. Bernie Ecclestone legfrissebb ötlete, hogy a pénzszűkében lévő istállók szabványos autókkal induljanak, amelyek ára a brit üzletember szerint 15 millió font körül lehet, amit már a pénzdíjból levonnának. Lehetséges motorszállító a Renault vagy az aktuális F1-es erőforrással nem rendelkező Cosworth lehetne.

„Egyes csapatok azt mondják, hogy ’hát, ez nem is Forma-1, ez leértékelné a sportot’”- nyilatkozta Ecclestone a Daily Mailnek. „Én ezt nem így látom. A 4-5 csapatot, aminek mi szállítottuk a karosszériát a ’csapatbajnokság’ résztvevőinek hívnám. Ők mindannyian itt indulnának, de a konstruktőrök között nem győzhetnének.

Ehhez nem kell 24 kamion, de elég nagy: Ecclestone motorhome-ja a Hungaroringen Forrás: Farkas Péter (Origo)

Ecclestone szerint egy ilyen döntés nem befolyásolná azt, hogy a nézők milyen versenyeket látnak, még akkor sem, ha a jelenlegi szabályrendszer kimondja, hogy mindenkinek önálló autót kell indítani a bajnokságban. Az egykori csapatfőnök úgy véli, az anyagi egyenlőtlenség mindig is jelen volt a sportban, de a mostani regulák nehéz helyzetbe hozzák a privát istállókat.

„Amikor én vezettem a Brabhamet a ’70-es években, a „Légy ésszerű, és járd a magad útját” mottójú diktatúrát folytattuk” – mondta. „Versengő alkatok voltunk, és találtunk pénzt ahhoz, hogy fenn tudjunk maradni. Mindig volt olyan, amivel rendelkeztünk, és amivel nem, aztán ott volt a Ferrari, sokkal több pénzzel.”

„Manapság viszont már nagy a különbség. Akadnak csapatok, amelyek talán 500 millió fontot is elköltenek egy szezon során, míg mások 120 milliós büdzséből gazdálkodnak, ami még mindig túl sok. A szabályok nem azokat sértik, akik tudnak költekezni, hanem azokat, akik próbálják összerántani a csapatukat.”

A környezetvédelmet képmutatásnak tartja

Az F1 urának tartott Ecclestone-ról tudvalevő, hogy nincs kibékülve a jelenlegi V6-os turbómotorokkal és újabb érvvel szolgált arra vonatkozóan, hogy miért nincs ínyére a környezetvédelem irányába utat mutató jelenlegi motorformula.

„Az FIA azt hiszi, hogy majd attól fog életben maradni a világ, hogy az F1-es autók nem fogyasztanak üzemanyagot. Ez nem igaz. Néhány százalékkal kevesebb fogy el, mint egy normál motor esetében. Vannak viszont csapatok, amelyek 24 kamionnal szállítják a motorhome-jaikat, és ez rengeteg üzemanyagot igényel. Úgyhogy, ez az egész nonszensz, teljes képmutatás, ami felbosszant. Komplett baromság.”

„Mindenki harcol a maga igazáért. Az FIA zöld akar lenni, a csapatok megosztottak azzal kapcsolatban, hogy mit akarnak, nekünk pedig biztosítani kell, hogy a bajnokság sikeres. A szórakoztatóiparban vagyunk jelen.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!