A Force India nem nyereségvágyból szavazott a Manor ellen

Motor Racing - Formula One Testing - Test Three - Day 3 -  Barcelona, Spain Formula One Formula 1 F1 Circuit Testing Test Spain Barcelona Catalunya JM408 Hulkenberg Hülkenberg Huelkenberg Action Track SFI1502 Nico Hulkenberg (GER) Sahara Force India F1 VJ
Nico Hulkenberg (GER) Sahara Force India F1 VJM08. Formula One Testing, Day 3, Saturday 28th February 2015. Barcelona, Spain.
Vágólapra másolva!
Nem a Manor-Marussia csődje esetén felszabaduló pénzdíjra hajtottak, hanem a Marussia 2014-es autójának biztonsága aggasztotta a Force India vezetését, ezért szavazták le, hogy a megmenekülő brit istálló a tavalyi autójával álljon rajthoz.

Sok sikert kívánt a hétvégén visszatérő Manor-Marussia csapatnak Bob Fernley, a Force India csapatfőnök-helyettese, miután egy hónappal ezelőtt megvétózták, hogy a csődből kilábaló kis alakulat a tavalyi autójával álljon rajthoz az idén. Ezt akkoriban sokan annak tudták be, hogy a Marussia eltűnésével a Force Indiának is jutna kb. 4 millió font a fennmaradó pénzdíjból, de Fernley szerint nem ez a lényeg.

„A pénz nem számít” – jelentette ki az Autosportnak. „Még ha el is osztanánk, akkor is csak egy sebtapasz lenne a problémáinkra. Nincs is semmi köze ahhoz, hogy így szavaztunk.”

Fernley szerint a Manorral szemben két fő kifogásuk volt. Az egyik, hogy a 2014-es autó nevezésével kompromisszumot kellett volna kötni a biztonság terén, a másik pedig, hogy akkoriban még nem kaptak átlátható információt a befektetőkkel kapcsolatban, és nem tudták, miből fogja finanszírozni a csapatot.

A Force India is csak az utolsó tesztre készült el új autójával Forrás: Sahara Force India/James Moy Photography

„A szabályváltozások 2014 és 2015 között szinte kizárólag biztonsági eredetűek, úgyhogy lényegében azt kérdezték, hogy ’hoznék egy műszakilag nem biztonságos autót, kivételt tennétek velem?’” – vélte Fernley, aki szerint az sem világos, hogy milyen hosszú időre kért volna felmentést a Manor.

A brit szerint a fentiek „komoly problémát” jelentettek, és szerinte mindenkinek tartania kell magát a szabályokhoz. „Tiszteletben kell tartanunk a Forma-1 irányításával kapcsolatos folyamatokat, mert ezek mindannyiunkat védenek” – jelentette ki. „A biztonság terén nem köthetünk kompromisszumokat, ha mégis, akkor arra valami iszonyú jó indokot kell találni.”

A döntés ellenére a Manor végül két tavalyi autót át tudott alakítani, hogy megfeleljenek az idei szabályoknak, így ott lesznek a hétvégi idénynyitón Melbourne-ben. A csapat befektetője az energiamágnás Stephen Fitzpatrick lett.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!