Vágólapra másolva!
Jean Todt szerint nem tragédia, ha jövőre csak kilenc csapattal rendezik meg a világbajnokságot. Nem hiszi, hogy a Marussia és a Caterham csődje miatt az F1 kríziséről kellene beszélni.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt kijelentette, jövőre akkor sem lesznek háromautós csapatok a Forma-1-ben, ha a Marussia és a Caterham nem tud elindulni a 2015-ös bajnokságban. A két istálló sorsa továbbra is bizonytalan, bár a Marussia története már decemberben véget érhet, hiszen a csapat árverésre bocsájtja a vagyontárgyait. A Caterham még reménykedik benne, hogy sikerül úgy tulajdonost találniuk, de az ő túlélésük is erősen kétséges.

Amennyiben egyik istálló sem tud részt venni a 2015-ös bajnokságban, a versenyeken induló autók száma 18 főre csökkenne. A csapatok, az FIA és a FOM között kötött megállapodás értelmében ilyenkor a nagyobb istállókat – első körben a Ferrarit, a McLarent és a Red Bullt – kötelezhetik arra, hogy három autót indítsanak. Todt azonban elmondta, 2015-ben erre nem fog sor kerülni, akkor sem, ha a mezőny valóban nem éri el a szerződésben lefektetett 20 fős limitet.

„Kilenc csapattal is tudunk versenyezni, nem történne katasztrófa" – nyilatkozta az FIA elnöke. „Emlékszem, hogy korábban a MotoGP is versenyzett 16 motorral, és mégis jók voltak a versenyek."

Idén Austinban és Interlagosban is csak 18 autó vágott neki a versenynek Forrás: AFP

Nincs válság

Todt szerint az események nagy része úgyis inkább a mezőny elejében, mint a végében történik, ezért a versenyek színvonala nem csökkenne különösebben a két csapat kiesése miatt. Bár együttérez a Marussiával és a Caterhammel, és elismeri, hogy a költségcsökkentés érdekében változásokra van szükség, úgy véli, a két kis csapat megszűnése sem sodorná válságba az F1-et.

„Ez része a Forma-1 történelmének" – mondta. „Vannak olyan csapatok, akik régóta a mezőny részét képezik, és olyanok is, amelyeket mindig más támogató tart fenn, akik először beszállnak, majd kiszállnak a sportágból. Ezek a kis csapatok is hozzátartoznak a Forma-1-hez."

„Persze nem örülök, hogy a Marussia és a Caterham problémákkal küszködik, és együttérzek velük. De az ilyesmi néha megtörténik" – tette hozzá a francia, aki szerint azért sem kell aggódni az F1 jelenlegi állapotáért, mert 2016-ban egy új csapat, az amerikai Gene Haas alakulata is beszáll a szériába.

„A legrosszabb esetben is lesz kilenc csapatunk jövőre, 2016-ban pedig ismét tíz istálló lesz" – mondta Todt. „Lehet, hogy kiírunk egy új pályázatot is, és akkor egy-két új csapattal is számolhatunk. Szeretnénk bátorítani a csapatokat és a szponzorokat, hogy szálljanak be – ezért is fontos, hogy csökkentsük a költségeket."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!