Vágólapra másolva!
Az USA Nagydíj után már Hamilton vezeti a brit versenyzők győzelmi örökranglistáját, amire nagyon büszke. Nico Rosberg bánja, hogy túl későn vette fel a ritmust, ezért nem tudott visszavágni csapattársának.

Lewis Hamilton ötversenyesre nyújtotta győzelmi sorozatát a hétvégi USA Nagydíjon, s nem mellesleg most már egyedül áll az 1. helyen a brit pilóták között a Forma-1-es győzelmek számát tekintve. Eddig Nigel Mansell-lel holtversenyben vezette a rangsort, 31-31 győzelemmel.

"Hatalmas kiváltság a hazámat képviselni, és a legeredményesebb versenyzőjének lenni a győzelmek számában" - mondta a csúcsdöntésről.

Lewis Hamilton a 32. győzelmét aratta az F1-ben Forrás: AFP/Mark Ralston

Hamilton az időmérőn a fékjeivel küszködött, és a rajt előtt is furcsaságokat észlelt a fordulatszámával, ennek ellenére az első etapjában árnyékként követte a pole-ból induló Rosberget. A kerékcserék után, a közepes keverékű gumikon aztán robbantott: pillanatok alatt ledolgozta hátrányát, a 24. körben megelőzte csapattársát, és a leintésig ki sem engedte kezéből a vezetést.

"Nico nagyon gyors volt az időmérőn, míg engem több probléma sújtott. Ezeket sikerült mára kijavítanom" - mondta. "Miután megelőztem Nicót, a kezemben tartottam az irányítást. Igyekeztem tartani a különbséget."

Rosberg későn vette fel a ritmust

Rosberg elismerte, hogy a verseny első szakaszában nem érezte magát komfortosan az autóban. "Eleinte nem éreztem a ritmust. Túl sokáig tartott, mire felvettem" - közölte. "5-10 körrel (Hamilton előzése) után kezdtem rendben érezni magam, de sajnos addigra már késő volt."

"Nem adtam fel, próbáltam nyomás alá helyezni Lewist, és felzárkózni hozzá. Ez viszont ma nem volt lehetséges."

A döntő manőver Forrás: AFP/Jim Watson

Hamilton így 24 pontra növelte az előnyét a tabellán, de a duplapontos idényzáró miatt a jövő hétvégén még semmiképp sem zsebelheti be a vb-címet Brazíliában. Azt mondja, nem akar túlságosan óvatossá válni.

"Vadászunk a pontokra. Az év során alaposan mérlegelve kell kockázatokat vállalni, és a továbbiakban is így fogok tenni" - mondta. Rosberg hasonlóképp nyilatkozott: "Ugyanilyen lesz a hozzáállásom: teljes elszántsággal, támadó szellemben fogok vezetni. Próbálok a pole-ba kerülni Interlagosban és nyerni. Még sok pont elérhető, rengeteg minden történhet."

A Mercedes kereskedelmi ügyeinek irányítója, Toto Wolff úgy gondolja, Rosberg a futam első részében túlságosan óvatos volt. "Alighanem túlságosan kímélni próbálta a gumikat, pedig a markában volt a győzelem" - véli.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!