Vágólapra másolva!
Csak magát okolja a hibáért, bár azt hitte, egy körrel korábban kihívják kerékcserére. Rosberg örül, hogy az austini vereség után megmutatta, hogy mentálisan is fel tudja venni a versenyt Hamilton ellen.

Nico Rosberg 17 pontra csökkentette a hátrányát a világbajnokságban, miután Brazíliában sikerült megőriznie a hidegvérét, és maga mögött tartotta az utolsó etapban egyre közelebb kerülő Lewis Hamiltont. A brit a verseny bizonyos szakaszaiban gyorsabbnak tűnt a csapattársánál, az utolsó húsz körben pedig DRS-távolságon belül követte, de előzéssel nem tudott próbálkozni.

Hamiltonnak a bokszkiállásoknál lett volna esélye a német elé kerülni, a kritikus pillanatban azonban sorsdöntő hibát vétett. A második etap végén a Mercedes Rosberget két körrel korábban hívta ki kerékcserére, Hamiltont pedig arra utasították, hogy kezdjen el keményen hajtani. Az első körében a brit meg is futotta az addigi leggyorsabb időt, utána viszont hibázott a 10-es kanyarban, és félig megpördült.

„A csapat általában a bokszkiállásom előtti körben szokott szólni, hogy kezdjem el nyomni a gázt. Most egy körrel korábban szóltak, és a második kör végére már elfogytak a gumijaim" – magyarázta Hamilton, de hozzátette, egyáltalán nem hibáztatja az istállót az esetért. „Csak magamat okolhatom, nem szabadott volna ilyen nagyot hibáznom. Jobban kellett volna figyelnem."

A Sky Sports szimulációja szerint Hamilton 7 másodpercet vesztett a megpördüléssel, és a hiba nélkül fél másodperccel a forgalomba került Rosberg előtt tért volna vissza a pályára a bokszkiállása után. A bajnokság éllovasa elismeri, hogy valószínűleg a győzelmet dobta el. „Egészen biztos vagyok benne, hogy nyertem volna" – nyilatkozta. „Egészen addig a pontig folyamatosan gyorsultam, a Nico bokszkiállását követő körben egy másodperccel gyorsabb voltam nála."

Rosberg a Német Nagydíj óta először állhatott fel a dobogó legfelső fokára Forrás: AFP

Hamilton hozzátette, az eredmény ellenére elégedett volt a versenyével. „Egész hétvégén lassabb voltam Nicónál, ezért nem számítottam rá, hogy a futamon tartani tudom vele a tempót" – árulta el. „Nagyon jól működött az autóm, gyors voltam, de Nico tökéletes munkát végzett, én pedig hibáztam. Ma ez jelentette a különbséget."

Rosberg tanult az austini versenyből

Az idei ötödik futamgyőzelmét arató Rosberg elmondta, büszke magára, amiért vissza tudott vágni az austini vereség után. A német az USA Nagydíjat is a pole-ból kezdhette meg, de a versenyen Hamilton megelőzte őt. „Azon a versenyen nem végeztem elég jó munkát, de ma sikerült. Ennek örülök a legjobban: tanultam az austini futamból, kielemeztem, mit ronthattam el, és ma sikerült elkerülnöm a vereséget" – mondta.

Rosberg azt állítja, a tempója miatt egyáltalán nem aggódott, csak arra kellett figyelnie, hogy ezúttal ne hibázzon a nyomás alatt. „Tudtam, hogy hibátlan vezetéssel magam mögött tudom tartani Lewist. Az első etapban is láttam, hogy hiába tud közel kerülni hozzám, önerőből valószínűleg nem tudott volna megelőzni" – magyarázta. „Végig tartami tudtam a különbséget, és ezúttal mentálisan is sikerült összeszedettnek maradnom."

Rosberg tudja, hogy Abu-Dzabiban szerencsére is szüksége lesz a bajnoki cím megszerzéséhez, hiszen Hamiltonnak egy második hely is elég lenne a sikerhez. „Tudom, hogy nem vagyok a legjobb helyzetben, de eszem ágában sincs feladni" – mondta. „Egy ilyen versenyen bármi megtörténhet, biztos nagyon izgalmas lesz. Kényszerítem magam arra, hogy optimista legyek."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!