Vágólapra másolva!
Akkor sem tudta volna megelőzni Vettelt, ha a finn félreállt volna előle a Brazil Nagydíj utolsó etapjában. Räikkönen szerint jó döntés volt a kétkiállásos taktikát választani.

A két Ferrari egymás mögött, a 6. és 7. helyen ért célba a Brazil Nagydíjon, miután a verseny utolsó szakaszában látványos csatát vívtak egymással. A versenyt Fernando Alonso kezdhette meg előnyösebb helyzetből, de a Ferrari eltérő taktikát választott a két versenyzőjének. Kimi Räikkönen csapattársánál eggyel kevesebbszer, csak kétszer állt ki a bokszba, ezért a verseny záró etapjában a spanyol előtt találta magát.

Alonso a frissebb gumikon könnyedén utolérte Räikkönent, és sokan arra számítottak, hogy a Ferrari a spanyol elengedésére kötelezi a finnt. A várt utasítás azonban nem hangzott el, Alonsónak körökön keresztül keményen kellett próbálkoznia, mire sikerült maga mögött hagynia Räikkönent. A 6. hely ezzel az övé lett, de arra már nem volt ideje, hogy az előtte haladó Sebastian Vettel után eredjen.

A kétszeres világbajnok ennek ellenére úgy nyilatkozott, nem bánkódik az elhúzódott párharc miatt. „Erről szó sincs, nagyon elégedett vagyok. Egyáltalán nem bosszankodom" – mondta. „A mai versenyen nem az ellene zajló csata volt a legfontosabb, hanem a más csapatokkal folytatott küzdelmek. Az a lényeg, hogy sikerült elég sok pontot szereznünk a csapatnak."

Több csapathoz hasonlóan a Ferrari is hibázott a bokszkiállásoknál Forrás: AFP/Nelson Almeida

Vettel elérhetetlen volt

Alonso úgy érzi, az 5. hely megszerzésére csapatutasítással sem lett volna esélye. „Ha gyorsabban megelőztem volna Kimit, akkor is spórolnom kellett volna a benzinnel az utolsó körökben" – magyarázta. „Nem volt reális esély arra, hogy Sebastiannal harcoljak."

A spanyol elmondta, az interlagosi hétvégén nem volt teljesen elégedett az autójával, ezért különösen örül annak, hogy megelőzte Räikkönent. „Mindig megelégedettséggel tölt el, ha sikerül előtte végeznem" – mondta. „Ezen a hétvégén kisebb műszaki hibákkal küszködtem, de így is sikerült előtte végeznem az időmérőn és a versenyen is."

Räikkönen megerősítette, hogy a Ferrari nem szólt neki a rádión, hogy engedje el Alonsót. „Szerintem a csapatot nem igazán érdekli, hogy melyikünk ér célba a 7. helyen" – nyilatkozta. „Bármelyikünk végzett volna a 6. vagy 7. helyen, a csapat ugyanazokat a pontokat szerezte volna meg. Ha nem a győzelemért harcolunk, nem hiszem, hogy érdekli őket, melyikünk végez előrébb."

A finn hozzátette, elégedett volt a kétkiállásos stratégiájával, hiszen előrébb végezhetett volna, ha a második bokszkiállásánál nem rogyott volna össze az első emelő. „Működött volna a taktikám, de az emelő hibája miatt sok időt vesztettem" – mondta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!