Vágólapra másolva!
A németek állítólag érdeklődnek a spanyol iránt, de csak akkor igazolnák le, ha Hamiltonnal nem sikerülne szerződést hosszabbítaniuk. Massa szerint nehéz döntés vár korábbi csapattársára, aki mindenképpen a Mercedesnél szeretne versenyezni.

Miután már a komolyabb források is tényként kezelik, hogy Fernando Alonso az év végén távozik a Ferraritól, természetesen gőzerővel folynak a találgatások a spanyol jövőjével kapcsolatban. Sokan azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a spanyol visszatér korábbi csapatához, a McLarenhez. A Red Bull ugyanis Japánban bejelentette, hogy Danyiil Kvjattal helyettesítik a távozó Sebastian Vettelt, a Mercedes pedig azt állítja, biztosan Lewis Hamiltonnal és Nico Rosberggel folytatják jövőre is. Az már korábban kiderült, hogy a Williams felállása változatlan marad, ezért Alonso lehetőségei valóban korlátozottak, ha egy ütőképes csapatnál szeretne versenyezni.

Bennfentes információk szerint azonban a kétszeres világbajnok még a McLarenhez sem írt alá, mert egyelőre nem tudtak megegyezni a szerződés részleteiben. Ron Dennis állítólag legalább két évre szeretné leigazolni Alonsót, aki viszont csak egy évre kötelezné el magát a jövőre Honda motorra váltó istálló mellett.

Az Autosport információi szerint ez nem véletlen, Alonso ugyanis arra várhat, hogy 2016-ban a Mercedesnél folytassa a pályafutását. Hamilton szerződése a következő idény végén lejár, s hiába bizonygatja a brit, hogy jól érzi magát a csapatnál, sokak szerint egyáltalán nincs garancia a szerződéshosszabbítására. A brit szaklap úgy tudja, Alonso valóban szerepel a Mercedes listáján, de csak akkor ajánlanának neki szerződést, ha Hamilton elhagyná a csapatot.

Alonso Hamilton helyén köthet ki 2016-ban Forrás: AFP

Alonso állítólag arra is hajlandó lenne, hogy kihagyja a 2015-ös idényt, ha cserébe egy élcsapathoz igazolhat a következő szezonban. Ez viszont rendkívül kockázatos lépés lenne, hiszen az egyéves kihagyás után kisebb lenne az esélye, hogy helyet kap az élmezőnyben, ráadásul 2016-ban már 35 éves lesz.

Nehéz döntés

Felipe Massa szerint Alonso rendkívül nehéz döntés előtt áll, hiszen semmi nem garantálja, hogy a McLaren jövőre versenyképes lesz az új motorral. A brazil szerint egyértelmű, hogy korábbi csapattársának mi a célja. „Fernando mindenképpen a Mercedeshez akar igazolni, és mindent meg fog tenni azért, hogy ott versenyezzen" – jelentette ki. „De nem hiszem, hogy már jövőre lehetőséget kap tőlük, ezért csak a McLarennél lesz helye."

„Őszintén szólva azonban a McLaren nincs túl jó formában, és a rendkívül bonyolult autók miatt a Honda sem úgy fog megérkezni a Forma-1-be, hogy rögtön az övék lesz a legerősebb motor" – tette hozzá Massa. „Nem lesz könnyű dolguk, és Fernandónak fogalma sincs, mennyire lesz ütőképes az autó."

Massa szerint benne van a pakliban, hogy Alonso kihagyja a 2015-ös idényt, ez a megoldás azonban senkinek sem lenne ideális. „A Forma-1-nek sem lenne jó, ha nélkülöznie kellene őt egy évig" – mondta. „Fernando az egyik legjobb versenyző, aki nagyon híres, ezért nagyon fontos a Forma-1 számára."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!