Vágólapra másolva!
Nem lesz Daniel Ricciardo segédje a Ferrarihoz távozó Sebastian Vettel, állítják a Red Bullnál. Dr. Helmut Marko szerint Fernando Alonso leigazolása logikus lépés lett volna, de nem tartják "könnyű embernek", és örömmel kockáztatnak Danyiil Kvjat előléptetésével. Ricciardo reméli, hogy a megspórolt pénzt a csapata az autó fejlesztésére költi.

Az utóbbi évek egyik legfontosabb átigazolási híre, hogy Sebastian Vettel a szezon végén elhagyja a Red Bullt, és jövőre a Ferrarinál folytatja a pályafutását. A fordulat alaposan meglepte a közvéleményt, de az osztrák vállalat tanácsadójaként dolgozó Dr. Helmut Markót nem érte váratlanul.

„Voltak már erre utaló jelek" – mondta az osztrák Servus TV-nek. „(Vettel) sajnálja, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül történt mindez, de engem nem lepett meg" – jelentette ki. „Péntek este Szuzukában megszólítottam Sebastiant, mert észrevettem, hogy valami nincs rendben. Vacsoránál aztán elmondta nekem, hogy elhagy minket."

A Red Bull azt állítja, továbbra sem szorítja a háttérbe Vettelt Forrás: Red Bull

Marko és a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner láthatóan nehezen találta a szavakat, amikor szombaton az újságírók kérdéseire válaszoltak a történtekkel kapcsolatban, de mindketten úgy nyilatkoztak, hogy nem neheztelnek Vettelre a döntése miatt. Marko szerint továbbra is baráti a viszonya a német pilótával, és visszautasítjaa azokat a vádakat, amelyek szerint a Japán Nagydíjon a versenystratégiával már Daniel Ricciardót támogatták volna.

„Ez nem igaz!" – vágott vissza az Auto Motor und Sportnak. „Megkérdeztük Sebastiant, hogy be akar-e jönni új gumikért az utolsó hajrá előtt, ő pedig kockáztatni akart" – magyarázta Marko a német utolsó kerékcseréjét, ami miatt visszaesett Ricciardo mögé, és csak annak köszönhetően tarthatta meg a dobogós helyét, hogy az ő szempontjából még időben leállították a futamot Jules Bianchi balesete miatt.

„Azt feltételeztük, hogy még (Nico) Rosbergre is veszélyes lehet az új gumikkal, de ennek semmi köze nincs a diszkriminációhoz. Nálunk nincsenek csapatutasítások, sportszerűek maradunk, ez a filozófiánk" – jelentette ki.

Kvjat újabb kockázat a Red Bull számára

A távozó Vettel helyére sokan Fernando Alonsót tartották a legesélyesebbnek, mivel a spanyol versenyző napjai valószínűleg szintén meg vannak számlálva a Ferrarinál. Marko szerint Alonso megfelelt volna, de inkább egy olyan utat választottak, ami a tehetséggondozást segíti.

„Alonso a legbiztonságosabban megjátszható lap lett volna, de a szerződtetése nem illett volna a Red Bullhoz. Teljesen abszurddá tette volna a juniorprogramunkat" – mondta. Christian Horner szerint a spanyol szerződtetése nem lett volna egyértelműen pozitív fejlemény: „Alonsóval az ember terheket is vállal. Nagyszerű versenyző, de nem könnyű ember" – vélekedett.

A Red Bullhoz az idén előléptetett Daniel Ricciardo szerint csapata a helyes döntést hozta meg, amikor a jövőre még csak második F1-es szezonját kezdő Danyiil Kvjatnak szavaztak bizalmat. Az ausztrál pilóta azt is reméli, hogy ez áttételesen neki is hasznot hozhat.

„Alonso lett volna a logikus döntés, de a Red Bull velem is hasonló kockázatot vállalt, és bejött nekik" – mondta a háromszoros futamgyőztes. "Kvjat egyben az olcsóbb megoldás is, így remélhetőleg a Red Bull az autóba fekteti majd a megspórolt pénzt."