Vágólapra másolva!
Szerintük Hamilton tévedett, amikor azt feltételezte, hogy a csapattársa Spában szándékosan ment neki egy előzési kísérlet közben. Egyszerű versenybalesetnek tartják az incidenst.

Két világbajnok is Nico Rosberg mellett foglalt állást a Mercedes párosa között zajló vitában, amely a két héttel ezelőtti Belga Nagydíjon történt ütközésük miatt robbant ki. Lewis Hamilton úgy vélte, a csapattársa szándékosan ment neki egy sikertelen előzési kísérlet után, Fernando Alonso és Sebastian Vettel azonban egyetért abban, hogy egyszerű versenybalesetről volt szó.

„Versenybaleset volt" – erősítette meg a spanyol a Sky Sportsnak. „Nicónak a pilótafülkéből lehetetlen lett volna annyira pontosan megcéloznia az első szárnyával a másik autó kerekét, hogy kiszúrja azt. Ilyen precizitással a sebészeten lenne a helye."

Alonso ettől függetlenül elismerte, hogy Hamilton jött ki rosszabbul az incidensből. „De történhetett volna másképp is" – mutatott rá. „Megeshetett volna, hogy Hamilton gumija nem sérül meg, csak Nicónak kell szárnyat cserélnie."

Hamilton és Rosberg ütközése Spában Forrás: AFP/John Thys

Hasonlóan látta Vettel is. „Sima versenybalesetről volt szó" – mondta a Sport Bildnek. „A szándékosság gyanújának fel sem szabadott volna merülnie. Senki nem kockáztatja meg, hogy elveszítse a vezetőszárnyát, és senki nem teszi ki magát annak, hogy megvádolhassák sportszerűtlenséggel."

Egyetértett társaival Nico Hülkenberg is, aki szerint Rosberg „nem tett semmi rosszat. Csak megpróbálkozott az előzéssel, mert úgy érezte, ő a gyorsabb."

A Mercedes a Belga Nagydíj után ennek ellenére felelősségre vonta a német versenyzőt, aki elismerte a hibáját, és a színfalak mögött valamilyen retorzióval is sújtották. Ugyanakkor a csapatnál úgy döntöttek, a páros továbbra is szabadon küzdhet egymással.

Hamilton a legjobb

Alonso egy másik kérdésben viszont Hamilton mellé állt: őt nevezte meg, mint a Forma-1 jelenlegi legjobb pilótáját.

„Véleményem szerint Lewis Hamilton a legjobb" – jelentette ki a La Stampának. „Nem tudom, Vettelnek az idén milyen problémái vannak, de ugyanúgy látom, mint eddig: nem ő a legjobb." Alonso éppen ezért nem lepődött meg azon, hogy Daniel Ricciardo egyelőre veri négyszeres világbajnok csapattársát. „Másoknak kell átgondolniuk a véleményüket" – mondta.

A Ferrari sztárja mindenesetre nincs egyedül az álláspontjával, ugyanis a héten a GQ magazin is Hamiltont választotta a 2014-es év sportolójává. A Mercedes brit versenyzője hét fordulóval a szezon vége előtt 29 pontos hátránnyal az F1 összetettjének 2. helyén áll.

Elemzésünk a spái ütközésről itt olvasható.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!