Vágólapra másolva!
A vállalat Forma-1-es részlege több mint 20 millió fontot veszített 2014 első 6 hónapjában. A Williams nem aggódik, az előrelépés érdekében tudatosan áldoztak óriási összegeket a fejlesztésekre.

A Williams az Olasz Nagydíj előtt bejelentette a vállalat gazdasági eredményeit a 2014-es év első felében. A beszámolóból kiderül, hogy a britek jelentős veszteséget könyvelhettek el az elmúlt időszakban: a Forma-1-es csapat június végéig 20,7 millió fontot, az egész vállalat pedig 18,8 millió fontot veszített.

Bár a veszteségek jelentősnek tűnnek, a Williams vezérigazgatója, Mike O'Driscoll szerint nincs ok az aggodalomra. A Forma-1-es részleg kiadásait ugyanis drasztikusan megnövelték annak érdekében, hogy az elmúlt években küszködő csapat előrébb kerüljön a ranglétrán. A versenyképesebb Mercedes motorokért idén 8 millió fonttal többet fizetnek, mint tavaly a Renault erőforrásaiért, és a veszteségekhez a Lotushoz távozó Pastor Maldonado szponzorpénzeinek hiánya is hozzájárult.

„A tavalyi év végén két lehetőség közül választhattunk" – mondta O'Driscoll. „Az egyik az volt, hogy spórolás útján próbáljunk újra sikeresek lenni. Ez szerintem fájdalmas és lassú halálhoz vezetett volna. A másik opció az ésszerű költekezés volt."

A Williams tavaly alig szerzett pontot, idén már négy dobogójuk is van Forrás: AFP

A vezérigazgató szerint megérte több pénzt áldozni az F1-es projektre, hiszen a tavalyhoz képest óriásit javuló Williamsnek jó esélye van arra, hogy a legjobb 4 között végezzen a konstruktőri bajnokságban, ami jelentősen megnövelné az év végi bevételeiket. A dobogós helyezéseiknek köszönhetően pedig új támogatók érdeklődését is felkeltették, ezért arra számítanak, hogy hamarosan megtérül az év eleji befektetésük.

„Amikor az igazgatótanács tavaly úgy döntött, hogy mindent elölről kezdünk, tudtuk, hogy ez megnövekedett kiadásokkal jár majd" – magyarázta O'Driscoll. „Egy évtizednyi hanyatlás után azonban úgy döntöttünk, hogy ebből elég volt."

„Azt hiszem, most kezd megtérülni az emberekbe, a technológiába és a marketingbe fektetett pénzünk" – tette hozzá. „Végre a pályán is látjuk az eredményeket."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!