Vágólapra másolva!
Hamilton és Rosberg az Olasz Nagydíj előtti sajtótájékoztatón látványos, de nem túl hiteles színjátékot adtak elő, amelyből a napnál is világosabb volt, hogy a szép sajtóközlemények ellenére nem kötöttek békét. Hamilton csak tovább akar lépni, Rosberg pedig cáfolja, hogy a csapat vette rá a bocsánatkérésre.

Háborús színdarabnak hatott az Olasz Nagydíj csütörtök délutáni sajtótájékoztatója: Lewis Hamilton és Nico Rosberg a folyamatosan kattogó fényképezőgépek által okozott fülsüketítő csatazajban esetlen alakítással játszotta el, hogy békét kötött a belgiumi ütközés óta. A félórányi beszélgetés után egyértelművé vált, hogy a Mercedesnél szemernyit nem csökkent a feszültség az elmúlt két hétben.

A két világbajnoki ellenlábas közé a szervezők taktikusan Fernando Alonsót ültették be, aki egy újságíró kérését megtagadva nem volt hajlandó békítő félként fellépni, de láthatóan jól mulatott a szituáción. Hamilton közben nem túl meggyőzően adta elő, hogy már nem foglalkozik az incidenssel, amely miatt 29 pontos hátrányba került.

Alonsót ültették a két bajnoki éllovas közé Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Tudom, hogy mindenki erről akar beszélni, de a verseny után tényleg nagyon fontos volt, hogy továbblépjünk, és most erre is koncentrálok" – válaszolta az Origo GPhírek-nek. „Ami történt, megtörtént. Alig várom, hogy visszaülhessek az autómba. Még hét verseny hátra van, rengeteg pontot gyűjthetek."

„Energikusnak érzem magam, a múlt héten volt néhány szabadnapom, és most örülök, hogy itt lehetek. Ez az egyik kedvenc pályám."

Hamilton viselkedése nem volt összhangban saját, múlt pénteken kiadott sajtóközleményével, amelyben azt állította, mindketten hibáztak, és nincs értelme egymásra mutogatniuk. Amikor arról faggatták, hogy az ütközés után képes lesz-e megbízni Rosergben, azt felelte: „A bizalom nagy szó, nem szoktam azzal kapcsolatban használni, ami a pályán történik. Nicóval természetesen régóta versenyzünk együtt, már hosszú ideje jó alapokat tettünk le, és most azokra kell építenünk."

Nem érez felelősséget a történelem iránt

A kérdésre, hogy átérzi-e a párharcuk történelmi jelentőségét, a feltűnően nyúzott Rosberg túlbuzgó igennel felelt, Hamilton viszont – aki a sajtótájékoztatón mosolyogva készített szelfiket a teremben összegyűlt, szokatlanul sűrű tömeggel a háttérben – csak megvonta a vállát.

„Nem hiszem, hogy felelősséggel tartozom a történelem iránt" – jelentette ki. „Úgy értem, a történelem a mindennapokban születik. Csak szeretek versenyezni, büszke vagyok, hogy a pilóták egyike lehetek, és igyekszem kiélvezni a napokat. Idővel úgyis mindenből történelem lesz."

Rosberg a Mercedes szerint végül elismerte, hogy ő hibázott Spában, mert a csata hevében rosszul mérte fel a helyzetet. Most ő is azt állította, a gyanúsan PR-ízű vallomást nem kényszerítették rá. „Nem tudnak erőszakkal rávenni a bocsánatkérésre. A döntést én magam hoztam meg, miután meghallgattam mások véleményét, és újra megnéztem az esetet" – állította. „Csak idő kellett hozzá. A következő héten átgondoltam a dolgot, alaposabban visszanéztem, pénteken megbeszéltem a csapattal, és végül úgy ítéltem, én voltam érte a felelős."

Hamilton a sajtótájékoztató közben fotózgatott és szelfizgetett a termet megtöltő tömeggel Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Bár a Mercedes csak annyit erősített meg, hogy Rosberget megbüntették a hibája miatt, ez állítólag azt jelenti, hogy egy (euróban) hat számjegyű összeget levontak a fizetéséből. A bajnoki esélyeit ennél jobban csorbítja, hogy lélektani hátrányba kerülhetett: ha még egyszer összekoccan a csapattársával, végleg elássa magát, Hamilton viszont egy esetleges ütközéssel is csak a számlát egyenlíti ki.

Rosbergnek ezért muszáj lesz óvatosabbnak lennie, amitől a kerék-kerék elleni párharcok során hátrányos helyzetbe kerülhet, ő azonban nem aggódik emiatt. „Kezdettől fogva teljesen egyértelmű volt, hogy a csapattársak nem ütközhetnek össze" – felelte az Origo GPhírek kérdésére. „A történtek nem változtatnak a hozzáállásomon."

Hamilton maradni akar a Mercedesnél

A potenciálisan robbanásveszélyes helyzet ellenére Hamilton – akit az utóbbi hetekben összeboronáltak korábbi csapatával, a McLarennel – leszögezte, hogy nem áll szándékában elhagyni a Mercedest. Noha az istállónál azt állították, a világbajnoki küzdelem lezárultáig közös megállapodással jegelik a hosszabbításáról szóló tárgyalásokat, ő cáfolta ezt.

„Hát, én nem mondtam olyat, hogy bármit leállítok" – jelentette ki. „Folyamatosan egyeztetünk a csapattal, de jelenleg annak van prioritása, hogy megnyerjük a világbajnokságot. Egyébként pedig a következő évre is érvényes szerződésem van, tehát nem kell kapkodnom. Nagyon boldog vagyok itt, úgyhogy..."

A csapatfőnök Toto Wolff azonban a BBC-nek nyilatkozva kilátásba helyezte, hogy szétrobbantják a versenyzőpárosukat, amennyiben az kezelhetetlennek bizonyul. „Akkor vállalnunk kell a következményeket akár egy új felállás formájában is" – mondta. „Be kell látnunk, ha nem tudjuk őket a Mercedes szellemiségében menedzselni."

Monzában még a korábbinál is nyilvánvalóbbá vált, hogy Hamilton és Rosberg rivalizálása új fokozatba kapcsolt. Ilyen nyitány után meglepő lenne, ha a dráma nem durvulna el a szezon végéig.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!