Vágólapra másolva!
A finn nem tudja, miért küszködött a második edzésen, de a körülmények is hozzájárulhattak a problémáihoz. Alonso napja simán alakult, de egyelőre nem tudja megjósolni, hol áll a Ferrari az erősorrendben.

A Ferrari átlagos pénteki napot tudhat maga mögött Silverstone-ban: Fernando Alonso a két Mercedes mögött mindkét edzésen a 3. helyet tudta megszerezni, Kimi Räikkönen pedig délelőtt az 5., délután a 9. helyen zárta a gyakorlást. Alonso elmondta, a Ferrari a szokásos programját teljesítette a Brit Nagydíjon is: délelőtt az új alkatrészeiket tesztelték, délután pedig a két gumikeverék teljesítményét figyelték meg.

„Sem az első, sem a hátsó gumik szemcsésedése nem okozott problémát, bár a kemény abroncsok teljesítményét csak akkor tudjuk rendesen megítélni, ha teljesítünk vele egy hosszú etapot. Most csak annyit tudok elmondani róluk, hogy nehéz felmelegíteni őket” – magyarázta a spanyol, aki délután 7 tizeddel maradt el Lewis Hamiltontól, és Nico Rosberg is fél másodperccel gyorsabb volt nála. „A Mercedes nyilvánvalóan előttünk jár, és azt sem tudom, hogy a többiekkel szemben van-e előnyünk.”

„Most szokás szerint kielemezzük a ma gyűjtött adatokat, hogy eldönthessük, melyik elemeket használjuk holnap” – tette hozzá. „Az előrejelzések azonban esőt jósolnak, ezért lehet, hogy a mai adatok inkább a versenyen lesznek majd hasznosak.”

Räikkönen délelőtt jobbnak érezte az autóját Forrás: AFP

Räikkönen az első edzésen még viszonylag elégedett volt a Ferrarival, csak néhány gyors kanyarban volt némileg alulkormányzott az autója. Délutánra azonban rosszabbra fordult a helyzet, és a legjobb körideje még Alonso eredményénél is 1,3 másodperccel lassabb volt.

„A második edzésre elvégeztünk néhány módosítást, ezek azonban nem váltak be, és az autóm kezelhetősége megváltozott” – mondta a finn. „Nagyon nehéz volt összeraknom egy jó kört, ezért visszatértünk a délelőtt használt beállításokhoz, de sajnos ezután is ugyanazokkal a problémákkal küszködtem.”

„Ki kell derítenünk, mi történt az autómmal a két edzés között. Arra gyanakszom, hogy a körülmények sem segítettek nekünk – a széllökések ma különösen erősek voltak” – vélekedett Räikkönen, aki a problémák ellenére bizakodva várja a következő két napot. „Biztos vagyok benne, hogy az adatok áttanulmányozásával megkapjuk a szükséges információkat ahhoz, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a holnapi időmérőre.”