Vágólapra másolva!
Rob Smedley szerint a csapat hiába keres kifogásokat, saját hibájukból esett ki mindkét autójuk a silverstone-i Q1-ben. A versenyzők úgy érzik, egy újabb remek eredmény lehetőségét szalasztották el a rossz időzítéssel.

Két héttel ezelőtt a Williams szolgáltatta az időmérő legnagyobb meglepetését azzal, hogy a Mercedest legyőzve az első sorba kvalifikálták az autóikat Ausztriában. A Brit Nagydíj időmérőjén viszont óriási taktikai hibával hívták fel magukra a figyelmet: a felszáradó pályát látva úgy döntöttek, hogy a többieknél később hajtanak ki a pályára, az utolsó percekben azonban az újra eleredő eső miatt nem tudtak továbbjutást érő köröket futni. A Williamsek csak a hasonlóan nagyot hibázó Ferrarikat és a két Caterhamet tudták megelőzni, Valtteri Bottas a 17., Felipe Massa pedig a 18. rajthelyet szerezte meg.

A két versenyzőt az sem vigasztalta, hogy Max Chilton és Esteban Gutiérrez büntetése miatt két helyet előreléphetnek, érhető módon rendkívül csalódottan nyilatkoztak az időmérő után. „Az egész edzés hihetetlen volt” – mondta Bottas. „Túl későn hajtottunk ki a száraz gumikon, ezért nem tudtunk egy rendes kört futni az újra eleredő eső miatt. Őszintén szólva balszerencsések voltunk, amiért megint esni kezdett, hiszen a tempónk elég lett volna ahhoz, hogy bekerüljünk a Q3-ba.”

A Williams rossz taktikát választott az esőben Forrás: AFP

A finn nem akar sokáig keseregni az elszalasztott lehetőség miatt, inkább arra törekszik, hogy minél többet hozzon ki a vasárnapi versenyből. „Hosszú futam lesz, és jó az autónk, ezért még így is van esélyünk a pontszerzésre. Az időjárás persze holnap is beleszólhat a versenybe” – vélekedett a finn, aki 3 tizeddel tudta megelőzni Massát a Q1-ben. A brazil úgy érzi, a Williamsnek komoly esélye lett volna rá, hogy a trükkös körülmények között újabb remek eredményt érjenek el az időmérőn.

„Nem számítottunk az esőre, azt hittük, hogy felszáradó pályán futhatunk majd kört. Abban a pillanatban, amikor esni kezdett, véget ért számunkra az időmérő” – kesergett Massa. „Holnap sok munka vár ránk, és nem lesz könnyű dolgunk, de az autónk egyértelműen gyorsabb, mint amit a helyezésünk mutat.”

A Williams teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley nem akarta a balszerencsére fogni a csúfos szereplést. „Nem tudtuk, hogy ilyen gyorsan megérkezik az eső, de ez nem lehet kifogás – hibát követtünk el, és ez nem fordulhat elő újra” – jelentette ki. „Most az a fontos, hogy holnap mennyit tudunk előrelépni. Továbbra is az a célunk, hogy pontokat szerezzünk, és ehhez a megfelelő autó is a rendelkezésünkre áll.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!