Vágólapra másolva!
A müncheni bíróságon kiderült, hogy Gerhard Gribkowsky a Bayern LB korábbi vezérigazgatójától is milliókat akart kicsikarni. A bank egy másik alkalmazottja szerint sem volt szükség vesztegetésre ahhoz, hogy a CVC tulajdonába kerüljön az F1.

A vesztegetéssel vádolt Bernie Ecclestone némileg optimistábban várhatja a Münchenben zajló tárgyalássorozat következő szakaszait, miután szerdán a Bayern LB bank két korábbi dolgozója is számára kedvező tanúvallomással állt elő. Ecclestone-t azzal vádolják, hogy a Forma-1 legutóbbi, 2006-os tulajdonosváltásakor megvesztegette a sportban tulajdonrésszel bíró német bank kockázatelemzőjét, Gerhard Gribkowsky-t, aki kenőpénzért cserébe a valósnál alacsonyabbra becsülte a Bayern LB részesedésének értékét. Az új tulajdonos – a vád szerint ennek köszönhetően – a CVC Capital Partners lett, amely garantálta Ecclestone-nak, hogy az F1 élén maradhat.

Azok után, hogy a múlt héten is gyengítette az Ecclestone elleni vádakat az egyik tanú vallomása, szerdán is javultak a 83 éves üzletember esélyei. A Bayern LB korábbi vezérigazgatója, Werner Schmidt például elmondta, hogy Gribkowsky 10 millió eurós bónuszpénzt kért tőle azért, mert a bank F1-es ügyeit intézte a sportág tulajdonosváltása során. Schmidt elmondta, „dühösen” reagált a bankár kérésére, hiszen „teljességgel lehetetlen” lett volna ekkora összegű jutalompénzt fizetni Gribkowsky-nak, miközben „akkoriban mindenki más éjjel-nappal dolgozott” a banknál.

A Kleine Zeitung szerint Gribkowsky végül semmilyen bónuszt nem kapott a banktól a szokásos, félmillió eurós fizetésén kívül. A bank igazgatótanácsának egy másik korábbi tagja, Dieter Burgmer is olyan vallomást tett, amely Ecclestone-nak kedvezhet. Szerinte az F1 nagyurának nem állt érdekében Gribkowsky megvesztegetése, hiszen a bank tulajdonrésze valószínűleg enélkül is a CVC-hez került volna.

„Sok időbe tellett, mire találtunk egy olyan ügyfelet, aki tényleg érdeklődött a tulajdonrész megvásárlása iránt” – mondta Burgmer, aki hozzátette, a bank teljesen elégedett volt a végső eladási árral.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!