Vágólapra másolva!
A főtervező szerint a német nem vesztegethet el több időt, miközben megpróbálják a vezetési stílusához alakítani az RB10-et. Vettel örül Ricciardo jó szereplésének.

Az elmúlt négy évben az összes világbajnoki címet bezsebelő Sebastian Vettel idénye nem úgy indult, ahogy szerette volna: az első hat versenyen mindössze egyszer tudott felállni a dobogóra, és a világbajnokságban csak a 6. helyen áll, több mint 70 pontos lemaradással a Mercedes versenyzői mögött. A címvédő ráadásul nem csak az autója miatt küszködik – fiatal csapattársa, Daniel Ricciardo is gyakran borsot tör az orra alá. Az ausztrál négy időmérőn is gyorsabb volt nála, és a bajnokságban is megelőzi őt.

A Red Bull főtervezője, Adrian Newey szerint az a legnagyobb probléma, hogy a Red Bull 2014-es autója nem illik Vettel „különleges” vezetési stílusához. A csapat igyekszik segíteni neki, de Newey szerint a németnek is össze kell szednie magát. „Sebastiannak gyorsan meg kell tanulnia vezetni ezt az autót” – idézi a mérnököt a Tuttosport. „Több időt nem vesztegethet el.”

„Mindent megteszünk azért, hogy olyan autót adjunk neki, amely illik a vezetési stílusához” – tette hozzá Newey. „Utána már csak rajta múlik, hogy gyorsabban vezessen.”

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko viszont védelmébe vette Vettelt, szerinte a német idén is olyan jól vezet, mint korábban bármikor. „Semmi baj nincs a teljesítményével” – mondta a Die Weltnek. „Csak arról van szó, hogy nagyon balszerencsés idén. Nagyon erős srác, de most nincs könnyű helyzetben. A vezetési képességeivel azonban nincs semmi probléma.”

Vettel 6 futam után csak a 6. a bajnokságban Forrás: AFP

Vettel eközben azt állítja, nem zavarja, hogy Ricciardo az idény első részében gyakran jobb eredményekre volt képes. „Jó látni, hogy Daniel jól beilleszkedett a csapatba. Ráadásul hasonlóan szereti beállítani az autóját, mint én” – nyilatkozta a Speed Weeknek. „Tényleg örömmel látom, hogy ilyen remek munkát végez.”

A német szerint a csapat előnyére válik, hogy mindkét versenyzőjükre számíthatnak. „Az első néhány versenyen rengeteg problémám volt, ezért megnyugtató volt látni, hogy ő képes kiaknázni az autónkban rejlő lehetőségeket” – mondta Ricciardóról, majd hozzátette, rendszeresen tanulmányozza csapattársa vezetési stílusát és telemetriai adatait.

„Egyértelmű, hogy vannak olyan területek, ahol nagyon gyors, ezért jó viszonyítási alapot jelent. Különösen idén, hiszen nem ez a legjobb idényem” – magyarázta. Szerinte a hasonló vezetési stílusuk miatt könnyebben tud együtt dolgozni Ricciardóval. „Mark (Webber) mindig nagyon jól vezetett a gyors kanyarokban, és néha megmutatta nekem az autó határait. Daniellel azonban sokkal kiegyensúlyozottabb a helyzetünk.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!