Vágólapra másolva!
Az ukrajnai helyzet miatt Oroszországra nehezedő nemzetközi nyomás nem kedvez a Forma-1-es verseny megrendezésének, amely állítólag már Vlagyimir Putyin szerint is túl drága lenne.

A Forma-1 idén látogatna először Oroszországba, az Autosport cikke szerint azonban egyre nő az esélye, hogy az október 12-ére tervezett versenyt nem rendezik meg. A sportesemény helyszínéül a téli olimpiának otthont adó létesítménnyel egybeépült új pálya szolgálna Szocsiban, de több tényező is ellene szól.

A legfontosabb ezek közül az ukrajnai válság: a konfliktusban játszott szerepe miatt Oroszországra egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik, és több állam nem nézné jó szemmel, ha a világbajnoki sorozat ebben a helyzetben bármilyen közösséget vállalna Vlagyimir Putyin rezsimjével. Amerikai tagszervezete állítólag arra próbálja rávenni az FIA-t, hogy töröltesse a nagydíjat, már csak azért is, mert a mezőny Szocsiból közvetlenül Austinba költözne át. A Times szerint Sir Richard Ottaway, a brit alsóház külügyi bizottságának elnöke pedig arra figyelmeztetett: az Oroszországgal szembeni szankciók áthatolhatatlan akadályt állíthatnak a futam megrendezése elé.

Az ugyanakkor nem valószínű, hogy a Formula One Management (FOM) önszántából lefújja azt, hiszen ezért a versenyért kapja a legnagyobb jogdíjat – a szerződésben szereplő öt év alatt a becslések szerint 200 millió fontot. Ám végül éppen a magas költségek jelenthetik a rendezvény vesztét. Az Autosport oroszországi forrására hivatkozva azt írja, ezek miatt már Putyin is megkérdőjelezte a nagydíj létjogosultságát, „és ha ő megkérdőjelez valamit, arra ritkán kerül sor."

A kételyeket az táplálja, hogy a kb. 34 milliárd fontból megrendezett olimpia látogatottsága messze a várakozásokon alul maradt, márpedig ha a téli sportok nem mozgósították a helyi közönséget, a Forma-1 valószínűleg még kevésbé fogja. Ráadásul az ország központi részéből nehéz eljutni Szocsiba: a menetrendszerinti repülőjáratok mindössze napi kétezer főt képesek odaszállítani Moszkvából, ahonnan autóval 24, vonattal 36 óráig tart az út.

Mindezek mellett a pálya kialakításával kapcsolatban is felmerültek aggályok: lelátóból csupán egyet építettek, ahonnan a kilátás nem elég jó, mert az autók a célegyenest elhagyva hamar eltűnnek az olimpiai épületek között. Ennek fényében nem csoda, hogy Ottaway „durván életszerűtlennek" minősítette a nagydíj megrendezését.

Már korábban is volt rá példa, hogy egy F1-es versenyt politikai okokból töröltek, ez legutóbb a 2011-es Bahreini Nagydíjjal fordult elő.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!