Vágólapra másolva!
A címvédő megint kritizálta a megreformált Forma-1-et, erősebb és hangosabb autókat akar. Ricciardo úgy véli, Vettellel egymást és a csapatutasításokat is tiszteletben kell tartaniuk.

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel idénye nem úgy indult, ahogy szerette volna: a 2014-es szezon első négy futamán mindössze egyszer tudott dobogóra állni, és 46 pontos lemaradással csak a világbajnokság 5. helyén áll. Új csapattársa, a Mark Webbert váltó Daniel Ricciardo ráadásul alaposan megnehezíti a dolgát, az időmérőkön és a versenyeken is tartani tudja vele a lépést.

Bár a hétvégi Spanyol Nagydíjon jelentős javulást remél, Vettel a német Focusnak elmondta, egyelőre nem érzi jól magát az autójában. „Az autóm nem tudja, mit akarok” – mondta az RB10-ről. „A féktávokon és a kanyarokban egyáltalán nincs önbizalmam.”

Vettel nem csak az idei autójával elégedetlen, továbbra sem békült ki a 2014-es szezonra bevezetett új szabályokkal – bár ezúttal enyhébb szavakat használt, mint márciusban, amikor egyszerűen „sz*rnak” nevezte a V6-os turbómotorok hangját. „A mi sportunk pont arról híres, hogy hangos és veszélyes” – nyilatkozta. „Félő, hogy elveszítjük az autóversenyzés lényegét.”

Vettel lemaradása már 46 pont Hamiltonhoz képest Forrás: AFP

A német V10-es vagy V12-es erőforrásokkal szeretne versenyezni, „amelyek több mint 1000 lóerősek.” „Jó lenne, ha az autóink olyan gyorsak lennének, amennyire csak lehetnek – szeretném azt érezni, hogy egy sárkányt vagy egy szörnyeteget kell megszelídítenem” – magyarázta. „A tavalyi évhez képest most sokkal kevésbé érzem ezt.”

Sokak szerint Vettel kezd frusztrált lenni, amiért a nehéz szezonkezdet mellett még a csapattársával is meg kell küzdenie. A Kínai Nagydíjon ráadásul a Red Bull arra utasította őt, hogy engedje el maga mellett a gyorsabb Ricciardót, amit csak a második felszólításra tett meg. Az ausztrál azt állítja, nincs feszültség a csapaton belül, de fontosnak tartja, hogy a jövőben is mindketten a csapat érdekeit tartsák szem előtt.

„Nem esik jól, amikor az embert arra utasítják, hogy álljon félre. Valóban frusztráló, ha mi vagyunk a lassabbak” – mondta Ricciardo a West Australian című napilapnak. „Azonban kötelességünk engedelmeskedni, kivéve akkor, ha egyáltalán nem tartjuk helyénvalónak az utasítást – ilyenkor megpróbálhatunk érveket felhozva szembeszállni a döntéssel.”

Ricciardo hozzátette, ideális esetben kemény, de tiszta küzdelemben győzné le csapattársát. „Egymásnak is megmondtuk, hogy keményen akarunk harcolni” – mondta. „A legjobb formájában lévő Seb ellen szeretnék versenyezni, és ő is ugyanilyen küzdelmet szeretne ellenem. Szerintem az év végén mindketten tisztelni fogjuk a másikat, függetlenül attól, hogy ki végzett jobb munkát.”

„Ha idén Seb lesz a jobb, annak nem fogok örülni, de egyértelműen tisztelni fogom őt, és elismerem majd a teljesítményét” – jelentette ki az ausztrál, aki a rendkívül balszerencsés idénykezdete miatt egyelőre 9 ponttal elmarad Vetteltől a bajnokságban.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!