Vágólapra másolva!
A telemetriai adatokat és a videofelvételeket megvizsgáló sportfelügyelők szerint nem szándékosan hibázott a Mirabeau-nál, akadályozva Hamilton és Vettel körét, ezért nem szabtak ki rá semmilyen büntetést.

Nico Rosberg megtarthatja a pole pozíciót a Monacói Nagydíjra, miután a sportfelügyelők úgy ítélték, a Q3 végén nem szándékosan csúszott ki a Mirabeau kanyarnál. Egyesek – köztük csapattársa, Lewis Hamilton – arra gyanakodtak, hogy azért fékezett túl mélyen, mert így akarta előcsalni a sárga zászlókat, amelyek miatt a mögötte haladók nem javíthattak az utolsó körükben. Rosberg végül 59 ezredmásodperces előnnyel megtartotta a vezetést.

Ez a próbálkozás rímelt volna Michael Schumacher 2006-os manőverére a Rascasse-ban. Ám Rosberg azt állította, a jobb köridőre hajtva egyszerűen túlfeszítette a húrt, és az incidenst kivizsgáló, 3+1 tagú sportfelügyelői testület neki adott igazat. „A felügyelők a videofelvételeket és a csapattól, valamint az FIA-tól kapott telemetriai adatokat megvizsgálva nem találtak semmilyen kihágásra utaló bizonyítékot az 5-ös kanyarnál történt eset kapcsán" – írták. Azt a hírek szerint nem vizsgálták, hogy Rosberg tolatni kezdett a szervizúton, ezt ugyanis nem tiltja semmi, és a hétvége folyamán mások is megtették.

Akárcsak tavaly, újra Rosberg rajtolhat majd az élről Forrás: Daimler

Bár a Mercedes F1 főnöke, Toto Wolff „baromságnak" minősítette a felvetést, hogy Rosberg szándékosan csúszott ki – egyébként pont ott, ahol a Q1-ben Marcus Ericsson is hibázott, kiütve Felipe Massát –, Hamilton láthatóan dühös volt a csapattársára. A BBC-nek nyilatkozva célzott rá, hogy a történtek miatt elmérgesedhet a viszonyuk, és a híres rivalizálásra utalva sejtelmesen hozzátette: „Fogalmam sincs, (Ayrton) Senna és (Alain) Prost megbeszélték-e a nézeteltérésüket, de nekem tetszett, ahogy Senna kezelte a dolgot, ezért róla fogok példát venni."

A pole pozíciónak Monacóban a szokásosnál is nagyobb tétje van. Az elmúlt tíz évben mindössze egyszer fordult elő, hogy nem az első rajtkockából induló versenyző nyert – az éppen Hamilton volt 2008-ban.

A sportfelügyelők ugyanakkor megrovásban részesítették Danyiil Kvjatot Pastor Maldonado feltartása miatt, míg Ericssont szokatlan módon a bokszutcából való rajtolásra ítélték, amiért kilökte Massát.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!