Vágólapra másolva!
A csapat technikai igazgatója szerint a mérnököket hagyni kell hibázni, hogy szabadjára engedhessék a fantáziájukat.

Miután Alain Prost kifejtette, hogy szerinte a Forma-1 hagyományos élcsapatainak, a McLarennek és a Ferrarinak változtatnia kell a szemléletén, mert a régi módszereiket követve nem képesek felvenni a versenyt a sportot újabban uraló Red Bull-lal és Mercedesszel, a maranellói istálló technikai igazgatója is hasonlóan nyilatkozott. James Allison, aki tavaly igazolt át a Lotustól, úgy véli, a mérnököknek nagyobb mozgásteret kell hagyni, hogy szabadon engedhessék a fantáziájukat.

„A kreativitás és az eredetiség elengedhetetlen a versenyképességhez" – idézi őt az Autosport. „Csodák azonban nincsenek. Ha kreatív megoldásokat akarunk látni az autónkon, teret kell adni a szakembereknek, hogy előállhassanak az ötleteikkel. Ha sarokba szorítjuk őket, nagyon szoros határidőket kényszerítve rájuk, nem lesz alkalmuk más utakat keresni, mert csak egy választásuk marad: az, amit már ismernek, és amiről már biztosan tudják, hogy működik."

A hagyományos élcsapatoknak változtatniuk kell a szemléletükön Forrás: AFP

Allison szerint a Ferrarinak nem az a gondja, hogy nem dolgozik elég sok tehetséges ember a csapatnál, csak a hozzáállásán kellene változtatnia, ami szervezési kérdés. „A Ferrari dúskál a tehetségben. A technikai szakemberek képességei és tapasztalatai terén bármelyik csapattal felvesszük a versenyt, de arra kell bátorítanunk őket, hogy szokatlan ötletekkel kísérletezzenek, és közben tudják, hogy ha azok nem válnak be, még lesz idejük kidolgozni egy biztos megoldást."

Allison figyelmeztetett, hogy „ez olyan sport, amelyben az önelégültség megöl." Azt ígérte, megpróbálja hozzásegíteni a Ferrarit a szükséges szemléletváltáshoz. „Már a megérkezésem óta is sok átszervezés történt, és még több fog, ha kidolgozzuk, hogy a szebb jövő érdekében min kell javítanunk" – mondta. „Bízom benne, hogy a legfontosabb alapok, amelyeket már pár hónappal ezelőtt leraktam, idővel egyre látványosabban meg fognak térülni."

A Ferrari jelenleg harmadik a konstruktőri összetettben a Mercedes és a Red Bull mögött.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!