Vágólapra másolva!
Bár péntekről szombatra nem tudta követni a pálya változásait a beállításokkal, így is sikerült elcsennie a barcelonai pole-t az egy ideig gyorsabbnak tűnő csapattársa elől. Rosberg csalódott, hogy csak a második helyről rajtolhat.

Lewis Hamilton öt futamból a negyedik pole pozícióját szerezte meg a Spanyol Nagydíj időmérő edzésén, nagy csatában utasítva maga mögé a csapattársát, Nico Rosberget. A brit versenyző a 34. alkalommal rajtolhat majd az élről, amivel immár egyedül áll az örökranglista 4. helyén Michael Schumacher, Ayrton Senna és Sebastian Vettel mögött.

Hamilton azt mondta, „inspirációt merít" abból, hogy a Mercedes a riválisok által pörgetett fegyverkezési versenyben is megőrizte az előnyét – a 3. helyezett Daniel Ricciardo egy teljes másodperccel lassabb volt –, és hozzátette: „Hihetetlen a teljesítményünk, korábban soha nem tapasztaltam ilyet."

A pénteki edzéseket Hamilton fölényesen uralta, szombat délelőtt, valamint az időmérő első két etapjában viszont Rosberg volt a gyorsabb. Csak a Q3 végén fordult újra a kocka kettejük között. „Ez nehéz nap volt, Nico nagyszerűen vezetett a harmadik szabadedzésen és az időmérőn" – ismerte el Hamilton. „Ezért nem tudtam, hogy sikerül-e összehoznom (a pole-t). Végül az utolsó ezredeket, sőt még többet is kihajtottam az autómból."

Hamilton sorozatban harmadszor indulhat az élről Forrás: AFP/Tom Gandolfini

Hamilton ugyanakkor elismerte, hogy a péntekihez képest veszített a tempójából. „Nagyon rosszak voltak a pályaviszonyok" – állította. „Tegnap fantasztikus napom volt, nagyon elégedett voltam az autómmal... Ma viszont keményen kellett birkóznom vele, mert borzasztóan túlkormányzott lett, és kanyarról kanyarra máshogy viselkedett. Küszködtem, a Q1-ben ezért maradtam el fél másodperccel Nicótól."

„A holnappal kapcsolatban nem aggódom, a balansszal ma volt bajom. Tegnap jól sikerült a hosszú etapom, de a többiekhez hasonlóan mi sem tudtuk követni a pályaviszonyok változását. Néhány beállítást, köztük az első szárny szögét módosíthatjuk, ezeket remélhetőleg jól el fogjuk találni a versenyre."

Rosberg, aki idén először indul majd a második rajtkockából, nem titkolta a csalódottságát. „Nem igazán szeretek második lenni Lewis mögött, de ez van. Természetesen csalódott vagyok, de a köröm végső soron jól sikerült, csak Lewis még szebb munkát végzett" – ismerte el. „Holnap azért így is lesz keresnivalóm a pályán. Csak kicsit maradtam le az optimálistól, és egy jó rajttal máris az élen találhatom magam."

A német versenyző holnap revansot vehet Bahreinért, ahol ő startolt a pole-ból, Hamilton azonban lerajtolta, s ezzel bebiztosította magának a győzelmet. Mivel az előnye 4 pontra csökkent, Rosberg ugyanakkor már Barcelonában elveszítheti a vezetést a világbajnokságban.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!