Vágólapra másolva!
Agresszívabb beállításokkal próbálnak több lóerőt kihozni a homologizált erőforrásból. James Allison reméli, hogy hamarosan látható eredménye is lesz a munkájának.

A Ferrari technikai igazgatója, James Allison bízik benne, hogy a két hét múlva megrendezésre kerülő Kanadai Nagydíjon egy erősebb motor segítségével kerülhetnek közelebb a Mercedeshez és a Red Bullhoz. Noha a motorokat az idény előtt homologizálták, Allison szerint a beállítások változtatásával is ki lehet hozni több lóerőt a turbókból. Az első versenyeken azért nem alkalmazták az agresszívabb beállításokat, mert először meg akartak győződni arról, hogy a hajtásláncuk elég megbízható a módosításokhoz.

„Ami a motorokat illeti, a hardverek megváltoztatásával csak a megbízhatóságon szabad javítanunk, ezért ilyen módon nem juthatunk nagyobb teljesítményhez” – magyarázta Allison. „Azonban számos lehetőség van arra, hogy ugyanabból a hardverből több lóerőt hozzunk ki, miután már biztonsággal kitapasztaltuk, hogy meddig mehetünk el.”

„A tesztpadokon végzett munka során egyre többet tudunk meg arról, hogy hol juthatunk extra teljesítményhez, ezért egyre magabiztosabban próbálunk ki új beállításokat, amelyek segítségével valóban több lóerő áll a rendelkezésünkre” – tette hozzá a brit, aki szerint az idény során folyamatosan zajlik a munka a tesztpadokon, a Kanadai Nagydíj azonban egy nagy előrelépést jelenthet ezen a téren.

A Ferrari a vártnál gyengébben kezdte az idényt Forrás: AFP

A Ferrari természetesen nem csak a motort, hanem a kasztniját is fejleszti majd a következő versenyekre, miután az utóbbi hetekben bevetett új elemek nem hoztak nagy áttörést. „A Kínába vitt fejlesztéseink elég jól működtek, ott volt egy jó hétvégénk – bár ehhez az új alkatrészeinken kívül az is hozzájárult, hogy a pálya is jobban kedvezett nekünk” – mondta Allison. „Olyan versenyeink is voltak azonban, ahol a fejlesztéseink – noha hasznosak voltak – nem hoztak nagy előrelépést. Reméljük, hogy a következő futamokon folyamatosan fejlődünk majd, és valóban előrébb kerülhetünk.”

A Ferrarit a 2013-as szezon második fele óta erősítő Allison csak az F14 T tervezésének végső szakaszában vehetett részt, de bízik benne, hogy hamarosan látható eredménye is lesz az elmúlt hónapokban végzett munkájának. „Amikor megérkeztem a csapathoz, volt néhány terület, amin változtatni és javítani szerettem volna – majd kiderül, hogy jól döntöttem-e” – nyilatkozta. „Remélem, a változások eredményét már idén is láthatjuk majd valamennyire, a következő idényünkre pedig még nagyobb hatással lehetnek.”

Allison szerint a legutóbbi világbajnoki címét 2007-ben megszerző Ferrari már elkezdett a jó irányba haladni, innentől az a fontos, hogy minden évben egyre erősebb csapattá váljanak, miközben a rövid- és hosszútávú terveiket is folyamatosan szem előtt tartják.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!