Vágólapra másolva!
A Superbike világbajnokság moszkvai futamát törölte az FIM, de Jean Todt szerint az F1-es futamot semmi nem fenyegeti. A csapatok nem fognak szembeszállni a szövetség döntésével.

Az utóbbi hetekben egyre több forrásból láttak napvilágot olyan híresztelések, hogy a versenynaptár szerint idén októberben megrendezésre kerülő első Orosz Nagydíjat az ukrajnai válság miatt mégsem fogják megtartani. A verseny ellen állítólag a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) amerikai tagszervezete tiltakozik a leginkább, akik Oroszország ukrajnai intézkedései miatt nem szeretnék, ha a Vlagyimir Putyin vezette állam is részt venne a világbajnokságban. Rajtuk kívül több nemzetközi szervezet is jelezte, hogy törölni kellene a szocsi versenyt a naptárból.

A Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség (FIM) ráadásul néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy az előzetes tervekkel ellentétben nem tartják meg a Superbike Világbajnokság moszkvai futamát, és a közleményükből egyértelműen kiderült, hogy a politikai helyzet miatt törölték a versenyt. Jean Todt ennek ellenére nem látja úgy, hogy az FIA-nak is hasonlóan kellene eljárnia. „Jelenleg semmilyen változás nincs a versenynaptárban, Oroszország is szerepel rajta” – nyilatkozta szövetség elnöke az Autosportnak. „Megértem a FIM döntését, de jelenleg semmi okunk nincs arra, hogy bármelyik nagydíjunk helyzetét is újragondoljuk.”

Todt elmondta, kapcsolatban állnak az illetékes személyekkel, de egyelőre semmi nem utal arra, hogy a Forma-1 is a futam törlése mellett dönteni. Legutóbb 2011-ben kellett politikai okokból törölni egy nagydíjat, akkor az arab országokban zajló felkelések miatt Bahreinben nem tudtak versenyt rendezni. A következő idényben viszont ismét volt F1-es futam az országban, pedig a politikai helyzet még nem rendeződött, és számos nemzetközi szervezet tiltakozott az esemény ellen. A Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley elárulta, a csapatok ezúttal sem fognak szembeszállni az FIA döntésével – ha a szövetség nem törli a nagydíjat, el kell utazniuk Szocsiba.

„Úgy tudom, a csapatot és a szövetséget is többen kritizálták, amikor elutaztunk Bahreinbe, pedig a brit kormány irányelveivel egyértelműen összhangban volt a döntésünk” – mondta Fernley. „Azt gondolom, ha sem a brit kormány, sem az FIA és a FOM nem tesz ellenjavaslatot, akkor kötelesek vagyunk elutazni, hiszen erre szerződtünk.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!