Vágólapra másolva!
A brit élete egyik legnehezebb futamának nevezte a Bahreini Nagydíjat, de nagyon örül, hogy tiszta versenyben végül sikerült nyernie. Rosberg szerint nem állt fenn az ütközés veszélye az utolsó körökben.

A Mercedes az idény harmadik futamán is bebizonyította, hogy toronymagasan a mezőny előtt járnak, miután zsinórban második kettős győzelmüket aratták Bahreinben. A németek tempófölényét jól jelzi, hogy a Safety Car-fázis után egymással csatázva, 11 kör alatt szedtek össze 23 másodperces előnyt a harmadikként befutó Sergio Pérez előtt.

Csakúgy, mint múlt héten Malajziában, ezúttal is Lewis Hamilton került ki győztesen a Mercedesek csatájából, Szahírban azonban sokkal jobban meg kellett dolgoznia a sikerért. A pole-ból induló Nico Rosberget már a rajtnál megelőzte, majd az első etapban tartani tudta az előnyét. A bokszkiállások első köre után a két Mercedes eltérő taktikával folytatta a versenyt: Hamilton autójára ismét lágy abroncsokat tettek fel, Rosberg viszont közepesekre váltott. Ennek köszönhetően a brit fokozatosan elhúzott csapattársától, és a 41. körre több mint 10 másodperces előnyt épített ki.

Ekkor azonban Pastor Maldonado és Esteban Gutiérrez ütközése miatt a pályára kellett küldeni a Safety Cart. Hamilton elvesztette az előnyét, a kerékcserék után pedig a gumik terén is hátrányba került, mivel ezúttal Rosberg kapta a gyorsabb lágy keveréket. Az utolsó tíz körben látványos csata zajlott a két Mercedes között, de Rosberg csak pillanatokra tudott csapattársa elé kerülni. A boldog Hamilton a futam után úgy nyilatkozott, „pályafutásom egyik legnehezebb versenye volt” a bahreini, és Rosberget is dicsérte.

Remek csata zajlott a csapattársak között Forrás: AFP

„A futamgyőzelem a legnagyszerűbb dolog, amit elérhettünk, természetesen nagyon örülök. Legbelül azonban tudom, hogy ma nem voltam elég gyors” – ismerte el. „Ki kell derítenünk, hogy ez miért volt így. Múlt hétvégén én voltam elöl, de most Nicónak sikerült számos területen előnyt találnia. Jobb munkát végzett, mint én.”

„Nagyon régóta nem voltam olyan nehéz helyzetben, mint ma. Az opciós gumik körülbelül 6 és fél tizeddel voltak gyorsabbak körönként, ezért nagyon nehéz volt őt magam mögött tartanom. Az utolsó tíz körben mindent beleadtam – kivételes verseny volt, a gokartos napjaink óta nem küzdöttem ilyen keményen Nico ellen” – mondta Hamilton, aki azt állítja, sokszor nem is látta, Rosberg honnan próbálja támadni. A brit leginkább annak örül, hogy végre használni tudta a pályafutása során tanult vezetési fortélyokat. „Fantasztikus érzés volt, hogy végre újra hasznosíthattam a gokartos korszakom alatt gyűjtött tapasztalataimat, és egy igazi verseny részese lehettem. Ez az egyik legnagyszerűbb érzés a világon.”

Az utolsó tíz kör előtt mindkét versenyző rádióüzenetet kapott a csapatától, miszerint az a legfontosabb, hogy épségben behozzák a célba az autóikat. Sokan ezt egyértelmű csapatutasításként értelmezték, de Rosberg tudta, hogy támadhat. „Egyáltalán nem volt szó csapatsorrendről” – nyilatkozta. „Tényleg csak annyit jelentett az üzenet, hogy célba kell érnünk.”

A német szerint egyszer sem állt fenn annak a veszélye, hogy kiütik egymást a versenyből. „Keményen csatáztunk, de megadtuk egymásnak a kellő tiszteletet” – jelentette ki. „Lehet, hogy a tévében nem így tűnt, de remek, szoros csatát vívtunk.”

„Azt hiszem, körülbelül kilencszer kerültem jobb helyzetbe, ő azonban mindig visszavágott” – tette hozzá. „Nagyon jó munkát végzett ma. Lewis nagyszerű versenyző, ezért sikerült megszereznie a győzelmet – legközelebb jobb teljesítményt kell nyújtanom.”

Noha Hamilton zsinórban a második győzelmét aratta, a bajnokságot még mindig Rosberg vezeti 11 pontos előnnyel, miután a brit az első futamon nem szerzett pontot egy motorhiba miatt. A Mercedes máris 67 ponttal szerzett több pontot, mint a konstruktőri 2. helyezett Force India.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!