Vágólapra másolva!
Egy független piackutató cég komplex indexe alapján a közönség körében ő a legeladhatóbb a mezőnyből. Kimi Räikkönent érdekes módon Lewis Hamilton, Felipe Massa és Sebastian Vettel is megelőzi a listán.

A Repucom nevű független piackutató cég elkészítette a legelismertebb Forma-1-es versenyzők listáját. Ehhez egy speciális, saját fejlesztésű indexet, a lényegében bármilyen közszereplő – színészek, sportolók, üzletemberek – marketingértékének mérésére használható DBI-t vették alapul, amely olyan tényezőket vesz figyelembe, mint az illető befolyása, trendteremtő hatása, megbízhatósága, valamint vonzereje a nagyközönség szemében. Az F1-ben érdekelt cégek és szponzorok jelentős része is erre az indexre támaszkodik, amikor meghozza a stratégiai döntéseket.

A kutatás eredménye valószínűleg sokak számára meglepő. Kiderült belőle, hogy globálisan, 70,57%-os DBI-jével Fernando Alonso a mezőny legelismertebb tagja. A képzeletbeli dobogóra még Lewis Hamilton (64,91%) és Felipe Massa (60,98%) fért fel, míg Sebastian Vettel (60,64%) a 4., Kimi Räikkönen (59,98%) pedig az 5. helyre szorult.

„Alonso fölénye jelentős részben a nemzetközi szponzori szerződéseinek és a Ferrari márkával való kapcsolatának köszönhető" – magyarázta Nigel Geach, a Repucom motorsportért felelős alelnöke. „A Red Bull elmúlt évek során elért sikereinek dacára globálisan a közönség 59%-a érdeklődik a Ferrari iránt, ami a legmagasabb érték az F1-es csapatoké közül. Mivel a nagydíjakat 160 országban, összesen 1,8 milliárdos nézettséggel közvetítik, nem nehéz belátni, hogy ennek mekkora hatása van az emberekben élő kép kialakulására."

Alonso marketingértéke a legnagyobb a jelenlegi mezőnyben Forrás: Ferrari

A Repucom kutatása rámutatott arra is, hogy honfitársainak körében Massa örvend a legnagyobb népszerűségnek: őt a brazilok 99,2%-a ismeri, míg Alonsót „csak" a spanyolok 98,35%-a, Vettelt pedig a németek 97,58%-a. Räikkönen a finnek előtti ismertségével be sem került a nemzeti lista első öt helyezettje közé.

További érdekesség, hogy az F1 kulturális központjának tekinthető Egyesült Királyságban Jenson Buttont ugyan egy hajszállal kevesebben ismerik, mint Hamiltont, a megítélése azonban neki a legkedvezőbb az összes F1-es versenyző közül. A brit szurkolók kettejük után Alonsót, Vettelt és Massát értékelik a legtöbbre.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!