Vágólapra másolva!
Vettelt tavaly még megrótták az Indiai Nagydíj után, amiért a célegyenesben pörögve ünnepelte a győzelmét, de a 2014-es szabálykönyvbe bekerült új paragrafus már lehetővé teszi ezt a versenyzők számára.

A Forma-1-es futamok győztese mostantól szabadon ünnepelhet a leintés után. Sebastian Vettelt a tavalyi Indiai Nagydíjon még hivatalos megrovásban részesítették, mert autójával egyhelyben pörgött a célegyenesben, pedig a Sportszabályzat szerint a kockás zászlótól mindenkinek „felesleges késedelem nélkül", közvetlenül a parc fermébe kell hajtania. Akkor a sport több vezető személyisége felszólalt az abszurdnak tartott korlátozás ellen, javasolva, hogy azt az első helyezettre vonatkozóan oldják fel.

Most pontosan ez történt. A 2014-es Sportszabályzat legutóbb, február elején kiadott változatának 43.3-as cikkelyébe bekerült egy új szakasz, amely a győztes versenyző számára lehetővé teszi az ünneplést - feltéve, hogy közben nem veszélyeztet másokat, nem befolyásolja vele az autója szabályosságát, és nem késlelteti a díjátadó ceremóniát sem.

Bár a futam utáni gumiégetés látványos showelem, a szabálymódosítás ellenére sem biztos, hogy az idén sokszor fogjuk látni. Az autóknak ugyanis ettől az évtől kezdve mindössze 100 kg benzinnel kell teljesíteniük a távot, ami kb. 35 százalékos csökkenést jelent a tavalyihoz képest, s mivel ez eleve nehéznek ígérkezik, a versenyzőknek minden milliliter üzemanyagra szükségük lesz. Ráadásul egy szintén új szabály értelmében már a levezető körben sem állhatnak meg, hogy így elég benzinjük maradjon a kötelező mintavételhez, ezért a helyben pörgés luxussá válhat.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!