Vágólapra másolva!
A téli olimpia nem hátráltatja a 200 millió dolláros létesítménnyel kapcsolatos munkálatokat, bár a kiszolgáló épületek még erősen hiányos állapotban vannak.

Az első Orosz Nagydíjat idén október 12-én fogják megrendezni Szocsiban, ahol jelenleg a téli olimpia zajlik. Bár a nagyszabású sporteseménynek otthont adó létesítmények csak az utolsó pillanatban készültek el, a Forma-1-es futam szervezői azt állítják, az olimpiai parkkal egy területen fekvő, Hermann Tilke által tervezett, 200 millió dollárból épülő versenypályán rendben zajlanak a munkálatok.

„Minden feladatot elvégeztünk az ütemtervnek megfelelően. Maga a pálya 91 százalékban elkészült" – nyilatkozta a Reutersnek a verseny promótere, Oleg Zabara. „Minden a terveknek megfelelően folyik, az olimpia alatt sincs fennakadás."

Zabara annak ellenére mondja ezt, hogy a pálya kiszolgáló létesítményeinek zöme még a legjobb esetben is félkész állapotban van. A fő lelátónak és a Paddock Clubnak csak a váza áll, a garázsok tetejére vezető lépcsőket építési hulladék borítja, a kábelek kilógnak a falakból, és a lifteket sem telepítették be.

Múlt szeptemberi képek a kiszolgáló létesítményekről Forrás: AFP/RIA Novosti/Mihail Mokrushin

Még a bokszutcára sem került rá a végleges aszfalt, a csapatokat befogadó épületeket és a pályakórházat viszont már befejezték, és a bokszépületnek, valamint a versenyirányításnak is a homlokzatán dolgoznak. Zabara szerint a pályára a harmadik, utolsó réteg aszfaltot azután fogják lefektetni, hogy befejeződött az olimpia. A jegyek értékesítését viszont már március 4-én megkezdik.

„55 ezer jegy eladására számítunk" – tette hozzá Zabara. „Előrendelést már most felveszünk... Az Orosz Nagydíj óriási esemény lesz, nagyban hozzájárul majd az ország és Szocsi motorsport kultúrájának fejlődéséhez."

Az 5,8 km hosszú pályán bizonyos szolgáltatásokat a közönség is igénybe vehet majd. „A látogatók akár télen is élvezhetik a sebességet a pályán, járhatnak vezetéstechnikai tréingekre, vagy akár másokkal is összemérhetik a tudásukat" – ígérte Zabara.

Az Orosz Nagydíj szervezői még 2010-ben kötöttek hét évre szóló szerződést Bernie Ecclestone-nal a futam megrendezéséről. A mezőnyben idén egy orosz versenyző lesz: a Toro Rosso újonca, a GP3-bajnok Danyiil Kvjat.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!