Vágólapra másolva!
A nyolcadik éjszaka után változatlanul kritikus, de stabil lehet az állapota a grenoble-i klinikán ápolt Michael Schumachernek. Szerdán várható sajtótájékoztató a nyomozás állásáról.

A december 29-én, egy síbalesetben súlyos fejsérülést szenvedett Schumacher állapotáról hétfő reggelig nem adtak újabb hivatalos tájékoztatást az orvosai, akik - szóvivőjével, Sabine Kehmmel egyetemben - már többször hangsúlyozták, hogy csak akkor nyilatkoznak ismét, ha változás történik. Délelőttönként mindig Schumacher családját tájékoztatják elsőként a beteg állapotáról. Az ex-versenyzőt, akinek pénteken volt a 45. születésnapja, több mint egy hete mesterséges kómában tartják, állapota életveszélyes volt, amikor kórházba szállították. Már kétszer megoperálták a balesete óta, a második beavatkozás során egy vérömlenyt távolítottak el a bal agyféltekéről.

Schumacher szóvivője, Sabine Kehm szombaton kiadott egy közleményt, amelyben arra kéri a közvéleményt, hogy csak azoknak a jelentéseknek higgyen a hétszeres világbajnok állapotát illetően, amelyek közvetlenül tőle, vagy Schumacher orvosaitól származnak. „Michael állapota kritikus, de stabil maradt” - áll Kehm közleményében. „Tisztázni szeretnénk, hogy bármiféle információ Michael állapotára vonatkozóan, amely nem az őt ápoló orvosoktól vagy tőlem származik, érvénytelennek, és puszta spekulációnak kezelendő.”

Forrás: AFP/Sascha Schuermann

A baleset pontos körülményeiről szerdán várható további információ, amikor a vizsgálatot vezető ügyészség sajtótájékoztatót tart majd. Pénteken derült ki, hogy Schumacher a bukósisakján GoPro márkájú, ütésálló fejkamerát viselt, s ezt a család átadta a hatóság embereinek. Azt még nem lehet tudni, hogy a kamera rögzítette-e az esést, s ha igen, a felvétel használható minőségű-e.
Sabine Kehm a közleményében erre a kamerára is kitért. „Michael sisakkameráját a család önszántából bocsátotta a nyomozók rendelkezésére. Nem igaz, hogy a család ellenvetésére került hozzájuk. Arra kérünk mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a család privát szféráját.”

Vasárnap arról számoltunk be, hogy a Der Spiegel szerint egy 35 éves, légiutas-kísérőként dolgozó férfi síelő barátnőjét filmezte a telefonjával, eközben pedig Michael Schumacher balesetét is megörökítette. Az esseni férfi felvételén a háttérben - kissé elmosódva - látszik a viszonylag lassan, a szemtanú szerint legfeljebb 20 km/h sebességgel lesikló Schumacher. A felvételt a férfi a Der Spiegelnek is megmutatta, és azt tervezte, hogy a balesetet vizsgáló francia hatóságokhoz is eljuttatja.

Pénteken a 2011-ben szintén súlyos balesetet szenvedett Robert Kubica nyilatkozott az Autosportnak Schumacher ügyében. „Hasonló helyzetben voltam, ezért tudom, hogy a média nagyon kemény játékot tud játszani ebben a neki, a családjának, és a közeli barátainak nagyon nehéznek számító időszakban. Bármelyik nap történhet valami. Amikor az én balesetem történt a raliautóval, az emberek azt kérdezték, hogy miért csináltam ezt, és letoltak, hogy nem kellett volna ezt tennem” – mondta.

„De amikor örömünket leljük valamiben, akkor természetesnek vesszük, hogy csinálni akarjuk. Előfordulhat, hogy az ember óvatosan síel, de a körülmények összefognak ellene. Minden jót kívánok neki, szurkolok, hogy felépüljön, és minden rendbe jöjjön” – tette hozzá a lengyel, aki a hétvégén drámai csatában, az utolsó gyorsaságin megfordítva az állást nyerte az ausztriai Janner Rally-t egy Ford Fiestával.