Vágólapra másolva!
Az Autosport megszavaztatta velük a versenyzők sorrendjét. Vettel nemcsak az összetettben nyert, hanem az ő szemükben is lepipálta a vetélytársait.

2013-ban Sebastian Vettel volt az év legjobb versenyzője a Forma-1-es csapatok főnökei szerint is. Az Autosport című brit szaklap által szervezett titkos szavazáson mindenkinek az első tíz pilótát kellett kiválasztania, aztán az eredményeket a nagydíjakon használatos pontrendszer szerint összesítették: egy 1. hely 25, egy 2. hely 18 pontot ért, és így tovább.

Bár a negyedik világbajnoki címét rekordszámú, zsinórban kilenc győzelemmel bezsebelő német a mezőny legjobb autóját vezette, a paddock legbefolyásosabb személyiségei szerint az egyéni teljesítmény alapján is ő volt az etalon. A szavazáson 248 pontja révén jelentős előnnyel utasította maga mögé legközelebbi kihívóját, Fernando Alonsót. Bár jelentősen lemaradva, Kimi Räikkönen annak ellenére az előkelő 3. helyre került, hogy az utolsó két futamon a hátműtéte miatt nem állt rajthoz a Lotusszal.

Utána a Mercedes párosa következett a csapatfőnökök listáján, amelyen a 2-es számú Red Bullt vezető Mark Webber csak a 8. helyet érdemelte ki. A kisebb alakulatok pilótái közül a sauberes Nico Hülkenberget ítélték a legjobbnak, ő Webbert megelőzve 7. lett.

Vettel az egyéni teljesítménye alapján is jobb volt a többieknél a csapatfőnökök szerint Forrás: AFP

Vettel elismerte, hogy „sokat jelent" neki az elismerés. „A csapatfőnökök elég mélyen belelátnak az F1-be, és a többségük régóta dolgozik ott, már sok versenyzőt láttak" – mutatott rá. „Bármilyen nagyra értékelem a kívülállók tiszteletét és elismerését, igazán jó, hogy a bennfentesektől hasonlóban részesülhetek."

A Red Bullt irányító Christian Horner szerint Vettel „nem véletlenül éri el az eredményeit, hanem hihetetlen veleszületett adottságai, totális elkötelezettsége és fantasztikus munkamorálja révén. Folyamatosan figyelemmel követi a saját teljesítményét, és elemzi önmagát."

1. Sebastian Vettel 248
2. Fernando Alonso 213
3. Kimi Räikkonen 158
4. Lewis Hamilton 117
5. Nico Rosberg 95
6. Romain Grosjean 76
7. Nico Hülkenberg 68
8. Mark Webber 66
9. Jenson Button 24
10. Felipe Massa 14

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!