Vágólapra másolva!
A Mercedes ha nem is simán, de végül megőrizte a 2. helyet a csapatok bajnokságában, fennállása legjobb eredményét szerezve a konstruktőrök között. 

A Mercedes 15 pontos előnyből várta a Brazil Nagydíjat a konstruktőri bajnokság 2. helyén, ebből kellett valamennyit megőrizniük, hogy fennállásuk legjobb eredményét ünnepelhessék. (A konstruktőri bajnokság csak 1958 óta létezik, a mostani Mercedes önálló csapatként 2010 óta versenyez). A csapat megoldotta a feladatot, maguk mögött tartották a Ferrarit és a Lotust is, bár ez nem bizonyult sétagaloppnak.

A Ferrari párosa ugyanis sokkal jobban teljesített, mint az előző versenyeken, míg a Mercedes pilótái az erős kezdés után hátrafelé haladtak a mezőnyben. Nico Rosberg például hiába állt az élre a rajtnál, utána többen is hamar megelőzték, s csak az 5. helyen ért célba, Lewis Hamilton pedig kapott egy bokszutcán áthajtásos büntetést a Valtteri Bottasszal történt ütközés következtében.

Egy Mercedes állt az élen az 1. kör után Forrás: AFP

"Nekem biztosan lett néhánnyal több ősz hajszálam a versenyen!" - jelentette ki Ross Brawn csapatfőnök megkönnyebbülve. "A lényeg az, hogy ma bebiztosítottuk a második helyet a konstruktőri bajnokságban, bár keményen megizzadtunk érte."

"A fejlődés a mérnöki gárda két évvel ezelőtt megkezdett kiépítésének eredménye, és optimista vagyok abban tekintetben, hogy a trend folytatódni fog 2014-ben is."

A Mercedes fejlődését bizonyítja, hogy a csapat idén három győzelmet aratott, holott az előző három évben erre mindössze egyszer volt képes, s 2013-ban gyűjtött 360 pontja több, mint amennyit az előző két szezonban összesen szerzett.

Hamiltont lesújtotta a büntetése, amely visszavetette a 9. helyre. Rosberg elmondta, hogy bár Interlagosban szenvedett, elégedett az istálló sikerével. "Az első etapban nagyon küszködtem a hátsó gumikkal, több pozíciót vesztettem. A bokszkiállások során lekövethettük volna Jenson (Buttont), de inkább konzervatív döntést hoztunk, és a Ferrarival vívott küzdelemre összpontosítottunk" - mondta.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!