Vágólapra másolva!
A Ferrari gyakran fél percekkel elhúzott a többiektől, a Red Bull viszont csak néhány másodpercre tud meglógni, véli a német. Nem tudja, az időmérőn miért fordult a kocka az ő javukra a Mercedesszel szemben.

Sebastian Vettelt sokan vádolják azzal, hogy immár négy éve tartó győzelmi sorozata ellaposítja a Forma-1-et, szerinte azonban Michael Schumacher fölénye a Ferrarival 2000 és 2004 között sokkal nagyobb volt az övénél.

"Szerintem egyetlen kivételes verseny volt, a szingapúri" - mondta a Red Bull ásza. "Ott sikerült jelentősen, körönként két másodperccel távolodva meglógunk a többiektől, ez azonban annak volt köszönhető, hogy ki (a gumijait kímélő Nico Rosberg) üldözött minket."

"A Spához sokkal hasonlóbb Koreában az előnyünk végig három és hat másodperc között ingadozott. Schumachernek viszont sokszor 30 másodpercre sikerült leráznia mindenki mást, ami óriási különbség."

Vettel úgy véli, a Red Bull még nem uralja úgy a mezőnyt, mint anno a Ferrari Forrás: Origo

Vettel úgy véli, akkora előnnyel nem kell olyan nagy árakat fizetni a hibákért sem. "Az nagyon kényelmes, míg ha csak három másodperccel vezetünk, ahogy Koreában, egy buta elfékezéssel, amely könnyen becsúszhat, sokkal többet lehet veszíteni, mint ha harminc másodperc lenne az előnyünk."

Amióta a Pirelli a Magyar Nagydíj óta visszatért a 2012-es szerkezetű gumikhoz, Vettel az öt versenyből négyet megnyert. "Vasárnaponként mindig kedvező helyzetben voltunk, de mostanában megerősödtünk az időmérőn is, míg az év elején abban egyértelműen a Mercedes volt a jobb" - mutatott rá.

"Mi nem ismerjük a magyarázatot erre a fordulatra. Egyetlen új alkatrész sem került az autónkra, hirtelen mégis sokkal gyorsabb lett. Sikerült csiszolnunk rajta, ezért amikor megérkeztünk Spába, jobb volt, mint Magyarországon."

Bár a Red Bull technikai igazgatója, Adrian Newey a Japán Nagydíjra sem utazik el, hogy a főhadiszálláson a 2014-es autó fejlesztésére koncentrálhasson, Vettel hangsúlyozta, hogy a csapat még így is kap újdonságokat az idei modelljéhez.

"Biztosan mások is így vannak vele, de mostanában sok jó alkatrészt kaptunk. És persze az sem mellékes, hogy már alaposabban értjük az autó viselkedését, mint a szezon elején, ezért hatékonyabban tudunk változtatni a beállításain."

Ha ő győz, Fernando Alonso viszont legfeljebb a 9. helyen végez, Vettel már most vasárnap megszerezheti sorozatban negyedik világbajnoki címét. Ez korábban csak Juan-Manuel Fangiónak és Michael Schumachernek sikerült a Forma-1 története során.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!