Vágólapra másolva!
Már a levezető körben készült az utálkozó reakcióra. Szerinte az olasz szurkolók csak azért haragudtak rá, mert legyőzte a Ferrarit. Webber egy dobogós hellyel búcsúzott Európától.

A tifosi hevesen reagált, amikor Sebastian Vettel legyőzte a Ferrari versenyzőjét, Fernando Alonsót az Olasz Nagydíjon: hangosan kifütyülték, miután idei hatodik sikerét aratva felkapaszkodott a dobogó tetejére. Ő azonban kijelentette, hogy nem haragszik a közönségre, és már előre tudta, hogy ilyen fogadtatásban fogják részesíteni.

"2011-ben még meglepődtem rajta, de idén már számítottam rá" - célzott két évvel ezelőtti győzelmére. "Már a levezető körben mondtam, hogy minél hangosabban fütyülnek majd, annál szebb munkát végeztünk. Nem is hibáztatom őket, hiszen imádják a Ferrarit, és a csapat iránti rajongásuk valóban különleges."

Vettel hozzátette, hogy azért sem veszi személyesen magára a nézők reakcióját, mert 2008-ban, amikor ugyanitt az első győzelmét aratta a Toro Rossóval, lelkesen ünnepelték. "Hallani lehet a különbséget, ha nem a vörös ruhások nyernek!" - mondta. "Ez végső soron kellemes, mert csak azt jelenti, hogy legyőztük a vörös srácokat, amire büszkék vagyunk."

Vettelt nem érdekli, hogy a tifosinak nem tetszett a győzelme Forrás: AFP/Olivier Morin

"Szerencsére 2008-ban olyan élményben volt részem itt, amely teljesen magával ragadott: egy Ferrari-motorokat használó olasz csapattal nyertünk, és a hangulat akkor fantasztikus volt."

Vettel most a pole pozícióból simán aratta pályafutásának 32. győzelmét, felkapaszkodva az örökranglista 4. helyére Michael Schumacher, Alain Prost és Ayrton Senna mögé, utolérve Alonsót. A verseny elején csak egy kockásra fékezett jobb első gumi fenyegette az előnytelen kétkiállásos stratégia rémével, a végén pedig arra utasították, hogy egy műszaki hiba miatt alacsony fordulatszámnál váltogasson fel. Vasárnap délelőtt a Red Bull mindkét autójában kicserélte az 5-ös, 6-os és 7-es fokozathoz tartozó fogaskerekeket, de Webber is hasonló gondokkal küzdött.

Vettel elárulta, hogy a csapat technikai igazgatója, Adrian Newey sem hitt a monzai sikerben. "Ugyanúgy meglepődött, mint mi" - árulta el. "Ő is azt hitte, hogy ezen a hétvégén kármentő üzemmódba kell kapcsolnunk, ezért mondtam is neki, hogy ha ilyen a kármentés, idén még több kárt akarok..."

Webber már korán elvesztette a 3. helyet, amikor Alonsónak sikerült megelőznie, de aztán vissza is szerezte, egy korai kiállással maga mögé utasítva a Ferrari másik versenyzőjét, Felipe Massát. "Ez csodálatos hely, jó volt felállni a dobogóra" - ismerte el Webber, aki utoljára állt rajthoz európai F1-es nagydíjon. "Ezen a pályán korábban nem voltam igazán szerencsés."

"Fernandóval nagyszerű csatát vívtunk, aztán igyekeztem belerázódni a ritmusba. Azon töprengtem, hogyan előzhetném meg Felipét a kerékcserék során. Ez viszonylag könnyen sikerült, ami lehetőséget adott rá, hogy üldözőbe vegyem Alonsót."

"Sebnek makulátlan hétvégéje volt, a pályához szinte szerelmi kapcsolat fűzi, de remélhetőleg sikerül megszorongatnom még a szezon vége előtt."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!