Vágólapra másolva!
Az elrontott időmérője után nagyszerűen versenyzett, de csak a 9. helyen tudott célba érni Monzában, ezért végleg lemondott a bajnoki címről. Rosberg sem tudott mindent kihozni az autójából. 

Az élmezőnyben kevésbé eseménydús Olasz Nagydíjon a rajtrács közepéről rajtoló Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen előretörése szolgáltatott némi izgalmat, a britnek végül sikerült is pontszerző helyen, kilencedikként célba érnie a Mercedesszel. Érthető módon azonban nem tudott örülni ennek az eredménynek, hiszen az elrontott időmérője után a futamon is balszerencsés volt.

Hamilton a mezőny nagy részével ellentétben a kemény gumikon vágott neki a versenynek, a terv szerint egy hosszabb első etapot futott volna. A taktikájának viszont már a 13. körben lőttek, amikor egy lassú defekt miatt ki kellett állnia kereket cserélni. Hamilton ezzel a mezőny végére esett vissza, és a módosított, kétkiállásos stratégiával csak a futam legvégén tudta visszaverekedni magát a pontszerzők közé.

Noha vasárnap nagyszerű formában vezetett, továbbra is saját magát okolja a sikertelen hétvégéért. "Sokkal előrébb kellett volna végeznünk, ezért nagyon csalódott vagyok a teljesítményem miatt" – mondta. "Elszúrtam az időmérőt, és innen már lehetetlen volt visszakapaszkodni."

Hamiltonnak egyszer Rosberget is meg kellett előznie Forrás: AFP

Hamilton rendkívül letörten nyilatkozott a verseny után, többek között azért is, mert most már egyáltalán nem reménykedik a bajnoki címben – hét futammal az idény vége előtt 81 pontra nőtt a hátránya a futamgyőztes Sebastian Vettelhez képest. "Mindent beleadtam. Nehéz elfogadnom, hogy az összes energiámat belefektettem ebbe a versenybe, és csak két pontot szereztem. A bajnokságnak ezzel lőttek" – kesergett.

A brit dolgát tovább nehezítette, hogy a rádiója egyáltalán nem működött a futam közben, ezért például a defektjéről sem tudták őt időben tájékoztatni. "Szinte vakon kellett vezetnem" – magyarázta. "Ilyenkor nem tudjuk, hol járnak a többiek, mikor kell kiállnunk a bokszba, mikor kell keményen hajtanunk, mikor kell kímélnünk az abroncsokat… Csak saját magunkra támaszkodhatunk, és remélnünk kell a legjobbakat."

A 6. helyen célba érő Nico Rosberg nem tudott javítani a rajthelyéhez képest, így ő sem volt elégedett a verseny után. "Ezen a pályán nagyon fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő beállításokat, de nekem ez nem sikerült, miután a harmadik szabadedzésen sok időt vesztettem" – utalt a szombat délelőtti hidraulikai problémáira. "Mindent megtettem, hogy a futam végén megelőzzem Nico (Hülkenberget), de nagyon gyors volt, ezért nem sikerült."

A Mercedes abban reménykedik, hogy a számukra kedvezőtlen spái és monzai pálya után a szingapúri utcai versenyen újra a győzelemért harcolhatnak. Monzában egyébként a Ferrari visszavette tőlük a konstruktőri bajnokság második helyét, most 3 ponttal előzik meg a németeket.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!