Vágólapra másolva!
A visszavonulás előtt álló ausztrál úgy érzi, amikor csatlakozott a Forma-1-hez, erősebb volt a mezőny. A csapatok nehéz anyagi helyzete rányomja a bélyegét a versenyzőválasztásra is.

Mark Webber szerint a Forma-1-es mezőny színvonala az elmúlt időszakban érezhetően romlott, mert egyre több istálló van rossz anyagi helyzetben, és kénytelen fizetős versenyzőt választani. Az ausztrál úgy érzi, amikor 2002-ben bemutatkozott, nem csak az élcsapatoknál voltak tehetséges pilóták.

"Amikor én a Minardival a rajtrács végén versenyeztem, olyanok voltak körülöttem, mint (Eddie) Irvine, (Mika) Salo - ők mind álltak a dobogón is" - mondta. "A mezőny tele volt az F3000 bajnokaival, akik lenyűgöző futamgyőzelmeket arattak. Ma is vannak tehetséges srácok a pályán, de sajnos sokan kirostálódnak. Ez szomorú. (Robin) Frijns jó példa erre: fenomenális adottságai vannak, pénze viszont nincs."

Webber maga is egyengeti egy fiatal, a tavalyi GP3-bajnok Mitch Evans pályafutását, de azt mondja, nem jó, ha valaki - csak azért, mert megfelelő támogatással rendelkezik - túl korán kerül be az F1-be. Ez a kérdés most a Saubernél várhatóan jövőre bemutatkozó, mindössze 17 éves orosz, Szergej Szirotkin kapcsán vált különösen aktuálissá.

Webber úgy érzi, régen a mezőny vége is erősebb volt Forrás: AFP

"Talán biztonsági kockázat is lehet benne" - vélte Webber. "Az autót (ennyire fiatalon) is lehet vezetni, de nem hiszem, hogy optimális ilyen korán csatlakozni az F1-hez."

A 30 éves Adrian Sutil, aki elismerte, hogy bizonytalan a jövője, azt mondta, szponzori háttér nélkül egyre nehezebb boldogulni. "Nem egyszerű a helyzet - az F1-ben manapság nincs elég pénz" - magyarázta. "Az élcsapatoknak remekül megy, a kisebbek azonban a túlélésért küzdenek."

"Olyan versenyzőkre van szükségük, akik támogatást is visznek magukkal, mert azt nélkülük nem tudják megszerezni. Egy ritka nemzetiségű pilóta olykor könnyebben teszt szert szponzorokra, a csapatok ezért keresnek ilyen kölyköket."

"A legjobb csomag persze egy gyors, a világbajnoki győzelemre is képes versenyző lenne komoly szponzori háttérrel; akkor senkinek nem lennének gondjai."

A Force Indiával idén visszatérő Sutil hozzátette, hogy a saját terveit egyelőre nem árulja el. "Akad néhány érdekes ülés szabadon, de ezek attól függenek, hogy bizonyos versenyzők váltanak-e, és a körhinta hogyan forog azután" - mondta. "Nekem megvannak a céljaim, tudom, hol szeretném folytatni."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!