Vágólapra másolva!
A Forma-1-hez jövőre csatlakozó verseny körül több nézeteltérés van, úgyhogy az orosz autóklub nem nyújtotta be időben a jelentkezést az FIA-hoz. Ettől még maradt esély a futam megrendezésére.

Az orosz autóklub, a RAF nem volt hajlandó a július 31-i határidőig hivatalosan benyújtani az FIA-hoz az Orosz Nagydíj jelentkezését a Forma-1 2014-es versenynaptárába, mert nézeteltérései támadtak a promóterrel, a JSC Omegával.

A RAF közleménye szerint az Omega "nem írt alá szerződést a szervezőkkel, nem kötött megállapodást a nevezés benyújtásáról, és nem fizette ki a jelentkezési díjat" sem, amelyre ahhoz lenne szükség, hogy az FIA felvegye a versenyek közé az Orosz Nagydíjat.

Az FIA orosz tagszervezete hozzátette, hogy a Szocsiban épülő új pályára tervezett futamot már csak akkor lehet megrendezni, ha bizonyítható lesz, hogy a határidőt vis major miatt késték le.

Az Autosport orosz kiadásának értesülései szerint a nézeteltérés részint a sportszakmai háttér kapcsán alakult ki. Az FIA Institute keretein belül, az ausztrál szövetség, a CAMS segítségével a RAF már tavaly megkezdte a sportbírók kiképzését, de azt szerette volna, ha a projekt költségeit a promóter fedezi.

A téli olimpia helyszínén lesz az F1-es verseny is Forrás: AFP/Ria Novosti

"2012 végéig az FIA-től kaptunk támogatást a szemináriumok szervezésére és más jellegű feladatok elvégzésére" - mondta Szergej Ivanov, a RAF vezérigazgatója. "Most kiszélesítve kell folytatnunk a programot, amihez a RAF-nak további anyagi fedezetre van szüksége."

Vannak azonban más gondok is: a nagydíj intellektuális és kereskedelmi jogainak helyzete ugyancsak rendezetlen, és még azt sem sikerült tisztázni, hogy a RAF-nak és az Omegának hány évre kellene szerződést kötnie.

A Forma-1 2014-es versenynaptára körül egyelőre sok a bizonytalanság. Szocsi mellett elvileg az A1-Ring és New Jersey is bekerülne a körforgásba, de az utóbbi helyszínnel szintén akadnak problémák, míg India átmenetileg szinte biztosan kiesik majd.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!