Vágólapra másolva!
Nincs semmiféle finn kapcsolat, mondja a Jégember, de a Hungaroringet szereti. Hamilton, Vettel és Grosjean is örül neki, hogy meghosszabbítják a pálya szerződését.

Az élversenyzők örömmel fogadták a hírt, hogy 2021-ig meghosszabbítják a Magyar Nagydíj szerződését, amit várhatóan a vasárnapi verseny előtt fognak hivatalosan is bejelenteni. "Nincs semmilyen finn kapcsolat, ez egy magyar verseny" - mondta Kimi Räikkönen az Origo F1Híreknek, amikor arról kérdeztük, hogy egy kicsit hazai terepnek is érzi-e Hungaroringet. "De a pálya kellemes, akárcsak az egész hely. Jó itt versenyezni, úgyhogy kár is lenne érte, ha nem folytathatnánk."

A pole pozíciót megszerző Lewis Hamilton - aki utolérheti a csúcstartó Michael Schumachert, ha vasárnap negyedszer is győzelmet arat Magyarországon - az időmérő után lelkesen beszélt a mogyoródi futamról, a közelgő szerződéshosszabbítás hallatán kijelentve róla, hogy "imádok itt lenni. Imádom a pályát is. Amióta 2006-ban először jöttem el ide, mindig csak jó élményeim voltak. Budapest gyönyörű város."

Az élversenyzők külön méltatták a kitartó magyar közönséget Forrás: AFP

A Mercedes pilótája külön méltatta a magyar közönséget is. "Minden alkalommal rengetegen várnak minket a lelátókon, és az időjárás ugyancsak csodálatos" - mutatott rá az időmérő után, amit 65 ezren követtek figyelemmel a Hungaroringről. "Semmi okunk panaszkodni, ezért örülök, hogy a verseny a naptár része marad. Ráadásul ez már történelmi helyszínnek számít, úgyhogy büszke vagyok, ha a nevemet beleírhatom a statisztikákba."

Megkérdeztük a Magyar Nagydíjról Sebastian Vettelt is, aki már 30 futamgyőzelmet aratott, a Hungaroring azonban még nem szerepel a trófeái között. "Azt hiszem, ezt a versenyt már 1986 óta megrendezik, tehát hagyomány, hogy a Forma-1 ide látogat" - mondta. "Természetesen igazán különleges, hogy a hőség ellenére ilyen sok néző szokott kijönni a pályára, ahonnan alaposan lebarnulva távoznak... Szeretik ezt a versenyt, ráadásul sokan utaznak ide Németországból és Ausztriából, ami számunkra különlegessé is teszi az egészet."

"Szóval már most várom a következő évi futamokat is, és (a hosszabbítás) szerintem jó üzenet. Az egyetlen hátrány, hogy nehéz előzni ezen a pályán, de a hely ennek ellenére is nagyszerű."

Forma-1, Kimi Räikkönen, Lotus, Magyar Nagydíj Forrás: AFP

Räikkönen csapattársa, az időmérőn a 3. helyet megszerző Romain Grosjean más okokból örült a hosszabbításnak. "Úgyis azt terveztem, hogy a jövő évi verseny után itt maradok nyaralni egy kicsit, ezért ez remek hír. Nagyon szeretem a várost is, úgyhogy tényleg örülök neki" - jelentette ki.

A Magyar Nagydíj szombati edzésnapján egyébként történt egy különleges esemény is: két várandós nőnél a nézőtéren indultak meg a szülési fájdalmak, ők a biztonsági szolgálat és a rendőrség segítségével jutottak ki a pályáról, hogy mihamarabb kórházba tudjanak menni.