Vágólapra másolva!
A mexikói szerint a McLaren még nagyon messze van a győzelemtől, ezért pár hónap múlva már a 2014-es autóra kell koncentrálniuk. Button nem hiszi, hogy Lowe távozása miatt gyengültek.

A McLaren szokatlanul gyenge formát mutat az idei szezonban: hét futam alatt még a dobogóra sem jutottak fel, a konstruktőri bajnokságban pedig csak a 6. helyen állnak. Bár szinte minden versenyhétvégén kijelentik, hogy sikerült előrelépniük, Sergio Pérez szerint a közeljövőben biztosan nem számíthatnak kiugró eredményekre.

„Szerintem ettől nagyon messze vagyunk. Komoly fejlesztésekre, jelentős javulásra van szükségünk” – nyilatkozta a mexikói, amikor a győzelmi esélyekről kérdezték. „Jelenleg körönként egy másodperc a lemaradásunk – nem vagyunk abban a helyzetben, ahol lenni szeretnénk. Úgy nem lehet versenyeket nyerni, hogy egy másodperccel lassabbak vagyunk az élmezőnynél.”

Pérez szerint a McLaren mindent megtesz azért, hogy gyorsabbá tegye a 2013-as autóját, de hamarosan már a jövő évi modell fejlesztésére kell koncentrálniuk. „Pár hónapig még mindent bele kell adnunk, de aztán eljön az idő, amikor már teljes mértékben 2014-re figyelünk” – magyarázta. „Nem tehetjük meg, hogy még egy évet elvesztegetünk.”

Pérez sokat tanult Button mellett Forrás: McLaren

Noha Pérez korábban elismerte, hogy jobb eredményekre számított a McLarennél, a saját teljesítményével elégedett. „Rengeteget tanultam. Sokat fejlődtem autóversenyzőként, ebből a szempontból elégedett lehetek” – mondta. „Sokkal jobb pilóta vagyok, mint tavaly ilyenkor, bár akkor kétszer annyi pontom volt. Most jobb helyzetben vagyok.”

„Tavaly elég jól bántam a gumikkal, ezért azt hittem, hogy remekül vezetek” – tette hozzá. „A McLarennél azonban egy teljesen más autó várt, máshogy kellett vezetnem, ráadásul Jenson (Button) ellen rájöttem, hogy nem is vagyok olyan jó. Ezért tanulnom és fejlődnöm kellett.”

Bár egyesek felvettették, hogy a McLaren gyenge formája Paddy Lowe távozásával hozható összefüggésbe, Button szerint a Mercedeshez szerződő technikai igazgatóval sem tartanának előbbre. „Paddy nagyszerű srác, de nem hiszem, hogy egy ember miatt romlott a teljesítményünk. Tavaly év végén hibáztunk, amikor eldöntöttük, melyik irányba indulunk az új autónkkal” - vélte.

Button nem ért egyet azokkal, akik szerint a McLarennél meg kell találni a problémák felelőseit, és el kell bocsátani őket. „Nem az a megfelelő hozzáállás, hogy valamelyik versenyző, vagy a menedzsment tagjai előállnak, és azt mondják: ’Oké, ez a srác a hibás, rúgjuk ki!’” – magyarázta.

„Ezzel csak megijesztenénk az embereket, és még rosszabb lenne a helyzet. Nem egyetlen személy miatt alakult ki a probléma” – tette hozzá Button, aki a csapatfőnök, Martin Whitmarsh mellett is kiállt. „Ő senkire nem mutogat, elviszi a balhét. Ezt igazán kedvelem benne – szerintem nagyon jó vezető.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!